• Početna>
  • Vesti>

Predstavnici Srba sa KiM: Sačekaćemo da istekne rok od četiri meseca za formiranje ZSO

Predstavnici Srba na Kosovu i Metojhiji sačekaće da istekne rok od četiri meseca koliko je EU dala Prištini da izradi Statut Zajednice srpskih opština i neće krenuti u samostalno formiranje ovog tela, saopšteno je danas u Zvečanu.

Na sastanku političkih predstavnika Srba iz svih deset opština sa srpskom većinom sa  članovima Upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO-a  zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je  odluku da se sačeka istek zadatog roka, uz napomenu da ne očekuju da će Priština bilo šta po tom pitanju uraditi.

“Mi se pridružujemo ovom procesu jer je EU donale odluku da aktivira rad Upravljačkog tima čiji su članovi ovde sa nama.  Ti članovi su potvrđeni i od strane Brisela i od strane Beograda i od strane Prištine” naglasio je Petković.

Upravni tim za izradu statute ZSO čine Vinka Radosavljević iz Kline , Igor Kalamar iz Kosovske MItrovice, Dejan Radojković iz Zubinog Potoka i Svetislav Dunjević iz Štrpca.

Petković je dodao da ako smo čekali pet godina, možemo da sačekamo još tri i po meseca, jer kako kaže ”ne želimo da dozvolimo da nas uvuku u političke igre, gde će na kraju Beograd ili srpski narod na KiM biti optuženi da opstruiraju formiranje ZSO”.

Petković je kao najbitniji  momenat  izdvojio važnost angažovanja EU po pitanju izmene pravnog  okvira i internih propisa Prištine i njihovog prilagođavanja Briselskom sporazumu. Kako je Petković rekao prihvatljiva je iosključivo Zajednica srpskih opština formirana onako kako je u Briselu dogovoreno.

“Samo tako i nikako drugačije.  Još bitnije od rada Upravljačkog tima, od pripreme nacrta Statuta jeste da EU natera Prištinu da se promeni pravni okvir ili interni propisi kako  bi Statut mogao da obuhvati  principe koji su utvrđeni Briselskim dogovorom iz 2015. godine.  I jedna  i druga strana moraju da prilagode svoje propise kako bi došlo do ispunjenja svih dogovora iz briselskog sporazuma, posebno sporazumna o formniranju Zajednice srpskih opština” rekao je Petković.

On je posebno istakao da  srpski narod u celom ovom poslu nije sam.

“Možete da računate na Beograd, na predsednika Vučića, na direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i na celu Vladu. Nećemo da pristanemo  ni na kakvo drugo rešenje do onog koje je dogovoreno u Briselu i manadat Upravljačkog tima mora da ide u tom pravcu” rekao je Petković.

Govoreći o Upravnom timu za izradu Statuta, poslanik Srpske liste  u Skupštini Kosova Igor Simić rekao je u obraćanju na skupu da je Ministarstvo za administraciju  lokalne samouprave u Prištini  jula meseca 2016.  donelo odluku o formiranju Upravnog tima čiji su članovi danas bili prisutni na sastanku i da je takvom sastavu tima, mandat dat u Briselu a ne u Prištini.

“Ovih dana se ključna rasprava vodi oko toga koja će dokumenta biti osnov za izradu Statuta ZSO. Što se tiče legalnih i legitimnih predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,  mi smo još 28. marta poslali jasnu poruku: za nas je jedino prihvatljivo rešenje da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa Prvim sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, zatim dogovorom o implementaciji Sporazuma kao i dokumentom koji se zove Osnovni principi o formiranju Asocijacije-zajednice  opština sa većinskim srpskim stanovništvom” naveo je Simić i ponovio da ovi dokumenti obavezuju Prištinu da ona prilagodi svoje pravne okvire ovom međunarodnom sporazumu.

Simić je govorio i o nadležnostima Zajednice sroskih opština u koje, prema Briselskom sporazumu spadaju pun nadzor u oblastima zdravstva, prosvete, ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja na području opština sa srpskim većinskim stanovništvom.

“Dogovoreno je i da će ZSO imati svoje organe: predsednika, podpredsednika, odbor od sedam članova, savet od trideset  članova i skupštinu koju će činiti legitimno izabrani predstavnici srpskog naroda  na izborima” objašnjava Simić.

Takođe, imaće pravo da bude vlasnik imovine i preduzeća i imaće svoj budžet koji će se finansirati doprinosima opština članica, naknada za usluge koje pruža građanima,  transfera centralnih vlasti iz Prištine kao i donacija Republike Srbije.

Koordinator Upravljačkog tima za izradu Statuta ZSO Vinka Radosavljević predstavila je prisutnima dokument pod nazivom “Delokrug i  mandat Upravljačkog tima za uspostavljanje Zjednice srpskih opština” koji govori o ingerencijama i zadacima ovog tima.

Podsetimo, 28. marta u Kosovskoj Mitrovici održan je sastanak predstavnika opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.  Jedan od tri zaključka, koji su usvojeni na tom ssastanku kaže da “ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine će same početi sa formiranjem Zajednice”,

Ubrzo nakon toga, kosovski premijer  Ramuš Haradinaj donosi odluku da aktivira Upravljački tim za izradu Statuta ZSO što Evropska unija pozdravlja, ostavljajući rok od četiri meseca da ovaj posao bude završen.

Rok od četiri meseca, počeo je da teče 4. aprila 2018. godine.

 

 

Comments

Pročitaj još