• Početna>
  • Vesti>

Sajam privrede u Prištini: Vreme je da od regiona konflikta napravimo region saradnje

Međunarodni sajam privrede u Prištini okupio je danas 180 kompanija iz čitavog regiona, a svoje proizvode iz oblasti prehrambene, mašinske i elektro, farmaceutske, tekstilne, do građevinske industije i oblasti telekomunikacija na njemu izložilo je sedamdeset firmi iz Srbije.

Neke od srpskih kompanija po prvi put su u Prištini, dok je veliki broj onih koji već imaju odličan plasman svojih proizvoda na kosovskom tržištu.

„Ovde smo prisutni više od tri godine, prodajemo proizvodne za reklamnu i građevinsku industriju. Saradnja je uspešna, ide svakodnevno na bolje“, kaže menadžer prodaje u kompaniji Orakal – polikarbonati Strahinja Ostojić.

Kompanija Aleva iz Novog Kneževca je dugo godina pristuna na kosovskom tržištu. Sada želi da ponudi nove proizvode, kaže Mirko Asanović, član menadžmenta.

„S obzirom da robe ne poznaju granice i pronalaze svoj put u tom smislu je kompanija Aleva iskoristila i ovu priliku da se predstavi na Sajmu u Prištini i da predstavi potpuno nove kategorije proizvoda“.

“Na Sajmu privrede smo prvi put, ali smo prošle godine učestvovali na Sajmu poljoprivrede u Prištini. Bili smo zadovoljni sa tadašnjim nastupamo pa smo odlučili da opet dođemo“, kaže Srđan Dimić iz firme Destilerija Trivun iz Leskovca.

Priština je danas centar zapadnog Balkana u privrednom smislu, kazao je domaćin Međunarodnog sajma u Prištini, predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

„Heroji modernog vremena i u Srbiji i na Kosovu su daleko jači od politike i ovo što smo danas videli i što smo uradili zajedno sa Privrednom komorom Srbije je jednostavno pokazatelj koji ima svoju širu dimenziju značaja. Ovo ne treba da se gleda samo sa ekonomskog aspekta, ovo treba da se gleda i strateški i integracijski i multietnički a posebno je važno da se pošalje poruka da od jednog prostora sukoba i nemira ima simptoma za boljitak sviju nas“, kazao je Grdžaliju kome je ovo poslednji sajam u ovom mandatu.

Vreme je da od regiona konflikta napravimo region saradnje, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, napominjući da je poslednjih godina 2000 kompanija iz Srbije i sa Kosova uspostavilo saradnju.

„Mi nemamo drugog izbora. I jedni i drugi smo relativno mala ekonomija. Mi u celom regionu nemamo drugog izbora nego da zajedno radimo i to je ono što je bila osnovna ideja. Hajde da napravimo jednu zajedničku organizaciju i da promovišemo ovaj region ceo sa slike koju ima kao region konflikta da ga promovišemo kao region uspeha“, kaže predsednik PKS.

Međutim, bez obzira na današnju lepu sliku iz Prištine i poboljšane odnose između Kosova i Srbije u privrednom smislu, i dalje su evidente barijere. Problemi oko izdavanja veterinarskih sertifikata i dalje su prisutni, napominje Marko Čadež.

Prema podacima Privredne komore Srbije, trgovinska razmena između Srbije i Kosova je tokom 2017. godine iznosila 464,2 miliona evra, što je 12,9% više u odnosu na prethodnu – 2016. Kosovska strana znatno manje izvozi ka centralnoj Srbiji, ali je od prošle godine primetan rast. Iako postoji želja pojedini proizvođači sa Kosova još nisu pronašli put ka srpskom tržištu.

„Tražimo nova tržišta i probali smo to ali to je teško za proizvođače sa Kosova u Srbiju, a obrnuto je veoma lako. Mislim da Privredna komora Kosova treba da radi više na tome“, kazao je Fatos Kastrati, direktor prodaje u firmi Vipa čips.

Osim privrednike, sajam je okupio i brojne predstavnike kosovske vlasti ali i međunarodne predstavnike. Presecanjem vrpce zvanično su ga otvorili popredsednik kosovske Vlade Enver Hodžaj, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i italijanski ambasador Pjero Kristoforo Sardi.

„Jako društvo može biti izgrađeno samo uz jaku privredu, a jaka privreda se može izgraditi samo od preduzeća Kosova, ali i otvarajući Kosovo ka regionu“, kazao je potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj.

Tradicionalni Sajam privrede trajaće do subote 21 aprila, održava u blizini magistralnog puta Priština – Kosovska Mitrovica, na sajamskoj površini od 6.000 kvadratnih metara. Za sve zainteresovane posetioce domacini ovog skupa obezbedili su besplatni prevoz iz grada.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još