Počinje sezona na Via ferati Berim

Alpinistička sezona na Via ferati Berim na Mokroj Gori počinje 27. aprila i tog dana svi penjači će moći da prođu stazu potpuno besplatno.

Vodič-spasilac na via ferati Vesna Ćosić kaže gostujući u emisiji “U centru pažnje” Radio Kosovske Mitrovice da svi zainteresovani mogu da dođu i da se oprobaju u ovoj nesvakidašnjoj avanturi.

“Nije potrebna nikakva posebna fizička spremnost. Samo dobre, sigurne cipele i dobra volja, a imali smo i penjača od preko sedamdeset godina tako da ni godine nisu prepreka” kaže Ćosić.

Prvog dana nove sezone, penjanje  će biti besplatno. Inače usluge vodiča i oprema  koja se koristi koštaju 20 evra.

Savladati taj “gvozdeni put” nije samo rekreativini izazov. To je,kako kaže naša sagovornica svojevrsni susret sa sobom, sopstvenom nemoći pred gorostasnim stenama i vrtoglavom visinom ali i prilika da čovek spozna svoju  snagu, jednom kada taj put uspešno pređe.

Via ferata Berim je  izuzetno bezbedna a vodiči- spasioci su višestruko licencirani i veoma dobro obučeni.

Gosti dolaze iz cele Srbije i regiona obzirom da je prva sledeća ovakva staza na Kablaru.

Iza cele priče o razvoju alpinizma ali i promociji turizma na području Ibarskog Kolašina  i Kosova i Metohije uopšte, stoji organizacija Outdoor In.

“Organizujemo i posete našim manastirima širom Kosova i Metohije, kao i obilaske Leposavića, Zvečana i Kosovske Mitrovice. Često ni mi koji ovde živimo nismo svesni koliko prirodnih lepota je oko nas, i to je prava šteta, posebno kada je Kolašin u pitanju. Ne koristimo to” kaže naša sagovornica i poziva sve građane a posebno mlade da izađu u prirodu i osete  taj iskonski dodir.

 

Comments

Pročitaj još