Đurić: Veoma važno sačuvati mir u regionu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da je nemačkoj kancelarki predstavljeno činjenično stanje na Kosmetu. Dodaje da se stvara vrsta manevarskog prostora za Srbiju kada se ima podrška ideji pronalaska kompromisa.

Marko Đurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da noćašnja dešavanja u Siriji pokazuju koliko je važno da se u našem regionu sačuva mir.”Naša odgovornost je da se fokusiramo na očuvanje stabilnosti i mira u našem regionu i da radimo na rešavanju problema. Nastojanje našeg rukovodstva je doprinos stabilizaciji”, objašnjava Đurić.

Kaže da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel predstavljeno činjenično stanje na Kosmetu.

“Mi smo juče imali dobru priliku da zahvaljujući činjenici da je Aleksandar Vučić drugi put za dva meseca pozvan da izloži stavove Srbije, predstavili ne samo činjenično stanje na terenu već i tačku po tačku šta nije urađeno a što je dogovoreno Briselskim sporazumom”, ističe Đurić.Dodaje da je bio ponosan kad je od Merkelove čuo da ona lično ima poverenja u predsednika Srbije i kaže da je nemačkoj kancelarki rečeno šta se sve dešavalo 26. marta.”Mi smo izneli i pokazali dokaze o svemu što se tamo dešavalo i to što je Merkelova želela to da čuje od predsednika dosta govori. Ovo je bio važan susret kome je naša strana pristupila odgovorno i ozbiljno”, napominje Marko Đurić.

Predstavnici Srba na KiM postupaju na odgovoran način 

Kaže da je Srbija suočena sa teškim izborima.”Sigurno da nakon svega što se dešavalo 1999, 2004. i 2008. kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, Srbija suočena sa teškim izborima. Kada imate podršku ideji pronalaska kompromisa, znači da se stvara vrsta manevarskog prostora za Srbiju”, ističe Đurić.Dodaje da je ZSO stvar na kojoj rade Beograd i Priština a koju vode predstavnici Srba na Kosmetu.

“ZSO će moći da se formira jedino na način na koji je dogovoreno. Ako zaista ništa novo ne treba da se formira i menja, što su razgovarali sa nama”, pita se direktor Kancelarije za KiM.Napominje da predstavnici Srba sa KiM postupaju na odgovoran i ozbiljan način na koji je to dogovoreno.

“Mi smo uvek poštovali dogovore, a nepoštovanje ostavljamo njima, ali neka ne misle da nećemo da se borimo i izborimo da dođemo do onoga što nam je sporazumom garantovano i da ostanemo i opstanemo na KiM”, zaključuje Đurić.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."