Simić:ZSO samo u skladu sa dogovorima u Briselu

Šef Srpske liste za saradnju sa medijijžma i civilnim sektorom Igor Simić kaže da je izjava Maje Kocijančić, portparolke Federike Mogerini, u kojoj se navodi da će zaključci Ustavnog suda poslužiti kao osnova za izradu statuta ZSO, suprotna onome što su čuli prošle nedelje na sastanku u Prištini sa Angelinom Ejnhorst, predstavnicom Spoljnopolitičke službe EU.

“Ona je tada više puta pred svima nama ponovila da je za nju i za EU merodavan isključivo Briselski sporazum, a ne unutrašnji akti Prištine. Stav Srpske liste i odbornika svih deset opština sa srpskom većinom vrlo je jasan – ZSO mora da se formira u skladu sa dogovorima u Briselu i jedino takva zajednica će biti prihvaćena i od političkih predstavnika i od srpskog naroda”, rekao je Simić za “Večernje novosti”.

On podseća da su zaključci odbornika deset srpskih opština doneti u Kosovskoj Mitrovici 28. marta nedvosmisleni: ukoliko Priština ne ispuni obaveze i ne započne formiranje ZSO u skladu sa dogovorima u Briselu, to će učiniti predstavnici srpskih opština.

Prema sporazumu iz Brisela, koji se tiče opštih principa ZSO, pominje se obraćanje Ustavnom sudu u Prištini ali tek kada Statut bude gotov i kada se postigne sporazum u okviru dijaloga, napominju “Novosti”.

Pre dva dana portparolka Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je da će Zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima.

 

Izvor: Novosti

Comments

Pročitaj još