Reditelj Nebojša Bradić u poseti Gračanici

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je danas pozorišnog reditelja Nebojšu Bradića, saopštila je Informativna služba ove opštine.

Povodom premijere predstave „Banović Strahinja“ koja će biti održana u četvrtak 12. aprila, u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom u 20 časova, Nebojša Bradić bio je gost predsednika opštine Srđana Popovića.

Predsednik Srđan Popović ističe da je kultura u opštini Gračanica podignuta na jedan viši nivo.

„Počastvovan sam što će se premijera odigrati baš ovde u našoj Gračanici, Bradić je jedan od vrsnih reditelja. Kultura je jedna od bitnijih oblasti naše opštine i učinićemo sve da unapredimo njen razvoj“, kazao je Popović.

Reditelj predstave Nebojša Bradić navodi da „komad „Banović Strahinja“ napisan šesdesetih godina prošlog veka u naše vreme dolazi neoštećen, univerzalan, dakle svevremen“.

„To je komad koji i danas ima šta da kaže o nama i tragičnom naboju koji ova velika pesma donosi, koliko i o društvenim protivrečnostima. Premijera u Gračanici je prva tačka u životu ove predstave za koju verujem da će videti publika širom Srbije i da će imati svoj uzlet i lepe prezentacije, a Gračanica je rekao bih i najbolje mesto da se ona dogodi“, rekao je Bradić.

Predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta u Prištini i Šabačkog pozorišta.

Reditelj Nebojša Bradić kaže da je predstava “priča o pojedincu koji dopušta istoriji da se odvija onako kako je zapisano u udžbenicima, ali ne dopušta da politički razlog prevlada njegovo lično moralno uverenje”.

“U svetu u kome dominiraju čvrsta ruka i bezobzirna volja, i u kojem trijumfuje populizam, čuje se rečenica ‘Učini kao Strahinjić!’ i ona još uvek ima snažno etičko uporište”, rekao Bradić o motivima zbog kojih se odlučio da u Gračanici postavi, po njegovoj oceni, najbolju Mihizovu dramu.

Comments

Pročitaj još