• Početna>
  • Vesti>

Upućen apel za pretraživanje čitavog područja Košara

Iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika danas je upućen apel da se, konačno, pretraži čitavo područje Košara i pronađu kosti stradalih vojnika, kako bi ih njihove porodice sahranile.

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika, u saopštenju za javnost, podseća Beogradsku i Prištinsku delegaciju u mešovitoj Radnoj grupi za nestale, da obećanja koja su godinama unazad davali porodicama stradalih vojnika na Košarama, da „će teren biti deminiran i pretražen što će omogućiti ekshumacije i identifikacije pobijenih vojnika”, do danas nisu ispunili.

Od Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je pomenutu Radnu grupu formirao, zahteva se da izvrši pritisak na Prištinsku delegaciju, a albanska strana na svoje institucije da se, konačno, pretraži čitavo područje Košara i pronađu kosti stradalih vojnika, kako bi ih njihove porodice sahranile.

“Pre devetnaest godina, brojčano nadmoćniji teroristi takozvane oslobodilačke vojske Kosova, zdušno potpomognuti NATO avijacijom koja je neprestano bombardovala karaule na jugoslovensko-albanskoj granici, izvršili su napad na karaulu Košare. Srpska mladost, mladići na odsluženju vojnog roka, od kojih mnogi nisu imali ni punih dvadeset godina, časno i hrabro su branili svoju državu i svoj narod. U samo jednom danu, 9. aprila 1999.godine, poginulo ih je više od stotinu. Tela nekih od od ovih heroja, predata su njihovim porodicama i sahranjena svukud po Srbiji. Ali, mnogo ih je ostalo na Košarama, gde i danas drže mrtvu stražu. Njihovi zemni ostaci nikada nisu ni traženi, ni nađeni, pa im se imena i posle dugih devetnaest godina, nalaze na listi nestalih na Kosovu i Metohiji”, navedeno je u saopštenju.

 

Izvor : TV Most

Foto : RTS

Comments

Pročitaj još