• Početna>
  • Vesti>

Evropa pleše 18.maja – priključite se za obaranje Ginisovog rekorda

Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski Ples u Srbiji koja je  počela 2005. godine, održava se 18. maja. Pozivaju se zainteresovani gradovi, škole i maturanti da se priključe i 18. maja plešu sa Evropom.

Prvi  grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Pozivaju se zainteresovani gradovi, škole i maturanti da se priključe i 18. maja plešu sa Evropom.

Posle Kraljeva 2006. god. priključio se i Niš, od 2007. god. i mnogi drugi gradovi: Jagodina, Zrenjanin, Beograd, Novi Sad, Pančevo, Kragujevac, Smederevo, Pirot, Zaječar, Negotin, Kruševac, Trstenik, Ćuprija, Vršac, Novi Pazar, Bela Crkva, Priboj, Nova Varoš, Sjenica , Užice, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Bajina Bašta itd.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa “Slepi miš”, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne (12:00). Na osnovu toga obara se i Ginisov rekord za  najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača.

Najčešće plešu maturanti srednjih škola,ali u nekim gradovima učestvuju i maturanti osmog razreda.
Ove godine manifestacija se održava 18. maja, a u ovom projektu su do sada učestvovali maturanti iz Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Estonije, Turske.
Glavni predstavnik plesnog Saveza Slovenije za izvođenje ovog programa za Srbiju, koji ovaj projekat vodi od 2007. godine je Plesni klub “La Luna” iz Jagodine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još