• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije na Veliki petak u K. Mitrovici: Imaćemo mir ako budemo pustili Hrista u sebe

Povodom obeležavanja Velikog petka, dana stradanja Isusa Hrista, danas je u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služeno večernje sa iznošenjem plaštanice.

Večernje je u prisustvu velikog broja vernika služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva ovog hrama.

“Imaćemo mir u sebi ako budemio primili Hrista u sebe, koji jeste izvor mira i dobrote i ljubavi i večnoga života. Ne možemo imati život ako ne budemo primili Onoga koji jeste život i životodavac” poručio je vladika Teodosije i podsetio da verni narod posteći, moleći se, ispovedajući se i živeći na taj način u crkvi, dostojno dočekuje praznik nad praznicima, dan Hristovog Vaskrsenja.

Nakon službe, na stotine vernika je prošlo kroz hram kako bi se poklonili i celivali plaštanicu koja simbolizuje Hristovo telo položeno u grob.

Na Veliku subotu kada ujedno pada i praznik Blagovesti, u hramu Svetog Dimitrija biće služena Liturgija od 8h, a u ponoć će početi Vaskršnja liturgija.

Vaskršnja liturgija će u ovom hramu,  biti služena i u nedelju izjutra, u 8h. U isto vreme, služiće se i u hramu Svetog Save u južnom delu grada.

Comments

Pročitaj još