• Početna>
  • Vesti>

Metju Palmer u Beogradu: Normalizacija od ključne važnosti

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja, Metju Palmer, u Beogradu se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima. Glavna tema razgovora bila je Kosovo. Analitičari ocenjuju da se razgovori intenziviraju kako bi se postigao dogovor o pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine, prenosi N1.

Palmer i Vučić: Ključni period za budući razvoj Srbije, posebno za članstvo u EU

Metju Palmer, koji je zamenio Hojta Brajana Jia, u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, kako se navodi u saopštenju nakon sastanka, istakao je da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, i pored različitih stavova o Kosovu, razgovor je bio otvoren:

“Saglasili su se da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživanja Evropskoj uniji, već i za regionalnu stabilnost (…) Dvojica sagovornika su se saglasili da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica Evropske unije.”

Palmer i Brnabić: Snažan protest zbog hapšenja Đurića, važno formiranje ZSO

Palmer se sastao i sa predsednicom Vlade Srbije, koja je, kako se navodi, izrazila snažan protest povodom hapšenja Marka Đurića i napada Kosovske policije na srpske zvaničnike, civile i novinare.

U saopštenju nakon sastanka kaže se da je Palmer rekao da je važno nastaviti dijalog Beograda i Prištine i da su sprovođenje sporazuma i dijalog jedini način da se pronađe konstruktivno rešenje:

“Predsednica Vlade podsetila je da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma i da isto očekuje i od Prištine. Još jednom je istakla važnost formiranja Zajednice srpskih opština i naglasila da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.”

Parlmer i Đurić: Nesporazume rešavati dijalogom i mirnim putem

Sa američkim zvaničnikom razgovarao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, kojeg je, saopšteno je: “Upoznao sa nasiljem prema srpskom narodu i demokratski izabranim predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.”

“Đurić i Palmer su razgovarali o odnosima Beograda i Prištine i saglasili se da nesporazume treba rešavati dijalogom i mirnim putem, te da provokacije i nepoštovanje nisu u funkciji regionalne stabilnosti. Palmer je izrazio doslednu podršku SAD briselskom dijalogu uz posredovanje EU i naporima na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i pozvao obe strane da sprovedu sve aspekte briselskog sporazuma,” navodi se u saopštenju iz ove kancelarije.

Preradović: Intenziviranje 

A kako Palmerovu posetu komentarišu analitičari?

Urednik spoljno-političke rubrike u nedeljniku NIN Zoran Preradović smatra da dolazak Palmera u Beograd pokazuje da se ubrzava dinamika oko rešavanja pitanja Kosova, odnosno potpisivanja pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine.

“Mislim da se stvar intenzivira, a to možemo videti iz jedne rečenice ovog šturog saopštenja u kojoj se kaže da je ovo ključni trenutak za približavanje Srbije EU. Da li je Palmer doneo neki predlog, zaista ne znam. Ne bi me iznenadilo da jeste, ali to svakako nećemo saznati,” kazao je Zoran Preradović za N1.

Gaće: Razmišljati o svim modalitetima

A glavna i odgovorna urednica Novog magazina Nadežda Gaće, gostujući u Novom danu N1, izjavila je da smatra da će doći do potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine i da bi to, iz perpsektive Srbije, i bilo najbolje.

“U zamrznutom konfliktu svi gube. Evo, pomislite da mene neko zamrzne, pa neću se ja kroz 10 godina probuditi ni lepša, ni mlađa, ni bilo šta. Ja mislim da je rešenje za Srbiju ne samo da se potpiše obavezujući sporazum, nego da se stvarno razmišlja o svim modalitetima koji su neophodni. Ja mislim da će to doneti sreću i građanima Srbije, a svakako i sreću građanima Kosova,” rekla je Gaće.

 

Izvor: N1/Kossev

Comments

Pročitaj još