• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista : Formirati ZSO u skladu sa dogovorima iz Brisela

Srpska lista je opredeljena da se formiranje ZSO realizuje isključivo u skladu sa dogovorima iz Brisela, i neće ni pod kojim uslovima i izgovorima pristati da se ZSO uskrate osnovni elementi koji joj garantuju funkcionalnost i izvršna ovlašćenja u određenim oblastima, a na osnovu kojih će se zaštititi i unaprediti život Srba na KiM, i omogućiti njihov ostanak, opstanak ali i povratak na ovim prostorima, navodi se u saopštenju Srpske liste .

“Mi ne želimo da upravljamo životima bilo kog naroda na Kosovu i  Metohiji, ali ne želimo i da svoje živote damo na upravljanje drugima.  Opšte poznata je  činjenica da se dogovori u Briselu odnose na život  nas, Srba, i da su iz tih pregovora proizašli i sporazumi o Zajednici  srpskih opština, kao krovnoj instituciji srpskog naroda, a nikako  nekakvoj nevladinoj organizaciji kako je neki u Prištini žele  predstaviti. Zajednica srpskih opština, onakva kakva je dogovorena u Briselu je  nasušna potreba srpskog naroda koja ni na koji način ne ugrožava bilo  koga na Kosovu i Metohiji, ali pruža garanciju da će Srbi imati sudbinu u svojim rukama, ali i odgovornost prema svojim građanima.

Delimo skepsu i pesimizam Vlade Srbije i predsednika Vučića da u  Prištini nema stvarne volje za punu primenu sporazuma i osnivanje  ovakve Zajednice srpskih opština. Ove aktivnosti koje se najavljuju   deluju kao pokušaj predstavnika Albanaca da smanje međunarodni  pritisak, bez iskrene želje da se konkretno konkretno realizuju  briselski dogovori.

Iskreno govoreći, ko posle prošlog ponedeljka od Srba na Kosovu i Metohiji može da veruje u iskren odnos? Strah, teror, i mržnja koju smo doživeli stigla je u svaku srpsku sredinu na Kosovu i Metohiji, kao jasna poruka gde nas pojedini krugovi vide”, navodi se u saopštenju .

Predstavnici Srpske liste su danas imali značajne sastanke sa najvišim  predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove, i jedan od  zaključaka je da su za formiranje Zajednice srpskih opština merodavni  isključivo dogovori postignuti u Briselu, a ne nekakvi akti koji su  namenjeni za unutrašnju upotrebu, te da je jedini nadležan za izradu  statuta upravljački tim sastavljen od četiri predstavnika Srba, u  skladu sa postignutim sporazumima u Briselu”, stoji u saopštenju Srpske liste.

 

 

Comments

Pročitaj još