EU: Hapšenje turskih državljana na KiM – arbitrarno

Evropska unija ocenila je hapšenje i deportaciju šest turskih državljana sa Kosova kao “arbitrarno i protiv ljudskih prava”.

“Hapšenje i deportacija šest turskih državljana koji su imali boravišnu dozvolu na Kosovu baca sumnju u poštovanje regularnih zakonskih procesa”, navela je portparolka EU Maja Kocijančič u odgovoru za prištinski portal Gazeta ekspres.

Dodala je da je vladavina prava osnovni princip Evropske unije.

“U skladu sa svojom posvećenošću da izgradi slobodnu i demokratsku budućnost, kao što predviđa i SSP, sve aktivnosti domaćih institucija na Kosovu treba da budu u skladu sa vladavinom zakona i univerzalnim poštovanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navela je Kocijančičeva.

Ukazala je da arbitrarne procedure vezane za hapšenje, pritvor ili azil krše ove principe.

“Što se tiče Turske, iako razumemo potrebu da se privedu pravdi osobe odgovorne za pokušaj državnog udara, sve optužbe moraju biti predmet redovnih procedura i poznatih međunarodnih normi kada se traži ekstradicija. Pravo svakog pojedinca na pravično suđenje se mora u potpunosti poštovati. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU i kao član Saveta Evrope, Turska je prihvatila ove principe”, izjavila je portparolka EU.

Izvor: Tanjug/RTS

Comments