• Početna>
  • Vesti>

NBS oduzela dozvolu za rad Jugobanci iz Kosovske Mitrovice

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na sednici u ponedeljak rešenje o oduzimanju dozvole za rad Jugobanci a.d., Kosovska Mitrovica, a njene poslove preuzima Banka Poštanska štedionica, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi na sajtu NBS, preduzete su i sve neophodne mere kako bi se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša neometano nastavili u Banci Poštanska štedionica a. d., Beograd, koja preuzima poslovanje Jugobanke.
Kako je objašnjeno, pre donošenja te odluke imovinu i obaveze Jugobanke preuzela je Poštanska štedionica, u skladu sa ugovorom zaključenim između tih banaka, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, jer je Republika Srbija većinski krajnji vlasnik u obe banke.

Izvršni odbor NBS je doneo i rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje postupka stečaja nad Jugobankom. Privredni sud u Nišu nadležan je za sprovođenje stečajnog postupka, a Agencija za osiguranje depozita je stečajni upravnik.

Kako je istakla NBS, Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da Jugobanka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama, između ostalog i u delu koji se odnosi na kapital.

“Imajući u vidu da prethodni pokušaji pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbedio kontinuitet poslovanja banke nisu dali rezultate, kao i to da je banka već duži period potkapitalizovana i da ima probleme i s likvidnošću, ocenjeno je da je njeno finansijsko stanje takvo da neće moći da nastavi dalje da posluje, kao i da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka restrukturiranja”, navela je NBS.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još