“Politički nonsens da Kosovo bude prisutno kao država u Sofiji”

Premijerka Ana Brnabić je poručila da je politički nonsens da Kosovo bude prisutno na evropskom samitu za Zapadni Balkan u Sofiji, kao kao i da će Beograd, u zavisnosti od poteza Prištine oko osnivanja Zajednice srpskih opština, odlučiti o učešću na tom skupu.

“U zavisnosti od toga ćemo odlučiti o samitu u Sofiji 17. maja. Bugarska je naš veliki parner, a Evropska unija naš strateški cilj, želimo dobru komunikaciju i u interesu naše države je da budemo na tom samitu”, rekla je Branbić.

Prema njenim rečima, Kosovo ne može biti prisutno na tom samitu kao država, jer to nije moguće ni teorijski.

“Zato što je Evopska komisija statusno neutralna, a Kosovo nije država već pokrajina u okviru Republike Srbije, i to pet jakih i važnih članica EU takođe misle”, naglasila je Brnabićeva..

Premijerka je istakla da je regionalna stabilnost veoma važna Srbiji i da mi imamo najveći interes u celom regionu da se održi ta stabilnost, kako bilo kakva destabilizacija ne bi ugrozila postignute rezultate u teškim reformama koje smo sproveli u prethodnom periodu.

Brnabićeva je izjavila i da će dati podršku Srbima na KiM da tokom aprila formiraju Zajednicu srpskih opština ukolilko Priština ne želi da napravi ZSO onako kako je to dogovoreno Briselskim sporazumom.

“Ako Priština ne želi sama da poštuje svoje obaveze naravno – daću punu podršku Srbima na KiM da osnuju ZSO, a to će biti tokom aprila”, rekla je Brnabićeva.

Na pitanje koje mere će Srbija preduzeti po pitanju KiM, premijerka kaže da su neke od tih stvari poverljive i u fazi dogovora.

“Bilo bi neodogovorno da iznosim to, Srbija će se truditi da sačuva mir i stabilnost. Osnovna stvar je da je sve teže sačuvati mir i stabilnost zbog Prištine i njihovih partnera, i čini mi se da ne teraju Prištinu dovoljno da poštuje dogovor i sporazume koje su potpisali. Beograd će insistirati jače nego nego ikad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i formiranju ZSO, ali ne kako Priština misli nego kako je bilo dogovoreno i potpisano”, istakla je premijerka.

Navela je da to ne može da se menja bez saglasnosti obe strane.

Rekonstrukcija vlade nije tema

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da sada rekonstrukcija vlade apsolutno nije tema i istakla da je Srbiji potrebno jedinstvo.

“Imamo mnogo preča posla, nažalost situacija na KiM nije dobra i stabilna i nisam mogla ni u snovima da pretpostavim da je Priština spremna da uradi ono (hapšenje Đurića)”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

“Dok rešavamo KiM i dajemo podršku predsedniku Srbije i razgovaramo sa njim kako zajedno da donesemo malo veću stabilnosti na KiM, do tada može vlada da se u potpunosti okrene budućnosti i šta možemo da uradimo da Srbija bude jača. Ne možemo da sedimo i da kukamo kako se Priština odnosi u 21. veku prema ljudima koji razgovaraju o miru i kompromisu” rekla je premijerka.

Izvor: RTS

Comments