• Početna>
  • Vesti>

Simić: Tražićemo poštovanje srpskog jezika kao službenog

Tokom današnje sednice kosovske Skupštine, na kojoj je razmatran Nacrt poslovnika Skupštine, poslanik Srpske liste Igor Simić ukazao je na loš prevod tog dokumenta na srpskom jeziku.

Simić je rekao da će se poslanici Srpske liste u kosovskoj Skupštini zalagati za poštovanje srpskog kao službenog jezika, u skladu sa Ustavom.

“Najveći broj materijala koji dobijamo za rad u odborima ili na sednicama Skupštine, a šalju ih institucije, ne dobijamo na srpskom jeziku, a o njima moramo da se izjasnimo ili o njima treba da glasamo, što je kršenje osnovnih prava koje garantuje Ustav”, rekao je Simić i dodao da u načelu Srpska lista podržava Nacrt poslovnika.

On je istakao da predlog Poslovnika o radu Skupštine, kao i brojni zakoni, ima veliki broj manjkavosti kada je u pitanju prevod na srpski jezik.

“Daću jedan konkretan primer, u Nacrtu poslovnika na srpskom jeziku piše da će predsednik Skupštine u saradnji sa šefovima parlamentarnih grupa imenovati privremenu delegaciju koja će predstavljati “Kosovo”. U engleskoj i albanskoj verziji stoji da će delegacija predstavljati “Skupštinu”, što mislim da je primerenije”, kazao je Simić.

 

Izvor : Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još