• Početna>
  • Vesti>

Kosovo: Tužilaštvo pokrenulo istragu zbog belgijskog mesa

Nakon skandala u Belgiji zbog mesa sumnjivog kvaliteta, za koje je u međuvremenu potvrđeno da je oko 60 tona izvezeno na Kosovo, Osnovno tužilaštvo u Prizrenu pokrenulo je istragu. Ona se od danas vodi protiv “odgovornih lica” i “pravnih subjekata” koji su uvezli ovo meso, potvrđeno je iz tužilaštva. Nije saopšteno, međutim, ko su konkretno lica i pravni subjekti koji su pod istragom. Insajderi je ranije otkrio da je meso uvozila kompanija iz Orahovca, čiji je vlasnik u međuvremenu pretio novinarima ovog portala. Danas je isti portal izvestio da je ovo meso pronađeno i u dva mega marketa u Južnoj Mitrovici. 

“Tužilac, naredbom nadležnog sudije za prethodni postupak, u saradnji sa Kosovskom policijom, istražnom jedinicom za privredni kriminal i korupciju u Prizrenu i inspektorima Agencije za hranu i veterinu, sproveo je pretrese u kućama i lokalima pravnih subjekata – jednog na području Orahovca i drugog na području Suve Reke, oduzevši dokaze potrebne za vođenje krivičnog postupka, kao i u vezi sa mesom isteklog roka,” stoji u saopštenju iz Tužilaštva Kosova.

Dodaju da tužilaštvo u Prizrenu nastavlja istragu i da pozivaju sve one koji imaju informacije o slučaju da sarađuju sa pravosudnim organima, a kako bi se “rasvetlio slučaj”, ali i “drugi slučajevi ukoliko građani poseduju takve informacije”.

Koje je kosovsko preduzeće uvozilo meso iz Belgije, institucije nisu saopštile, ali je to otkrio prištinski portal Insajderi.

Kako su izvestili, radi se o “Euro Ida”, sa centralom u Orahovcu, iz koje su, međutim, demantovali da su uvozili meso iz Belgije.

U međuvremenu je Insajderi objavio i tekstove o tome da je ovo meso pronađeno u Viva Fresh Store-u i ETC-u u Južnoj Mitrovici, dok su iz Viva-e naveli da meso nije bilo za prodaju, već se nalazilo u skladištu kako bi bilo uništeno. U posebnom tekstu direktor istog portala, Parim Oluri, kritikuje poslanike što o ovoj temi, za razliku od kolega iz Belgije, ne raspravljaju u skupštini, navodeći da na taj način vlasti štite vlasnike prodavnica koje su prodavale ovo meso i uvoznike.

A od vlasnika preduzeća iz Orahovca, Antona Jupe, u međuvremenu su novinarima Insajderija stigle i pretnje. Telefonom im je poručio da će novinara ovog portala “iseckati sekirom” i da će “počiniti masakr”.

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još