• Početna>
  • Vesti>

Brisel: Tehnički dijalog Beograda i Prištine bez napretka

Foto: EEAS

“Razgovori su bili temeljni, nije postignut nikakav dalji napredak” – ovako su ukratko iz Evropske unije saopštili epilog tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. EU je istovremeno pozvala obe strane da “intenziviraju svoje napore u radu na implementaciji”, podsećajući da je “napredak u normalizaciji odnosa ključni element na njihovim evropskim putevima”.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Marko Đurić i Avni Arifi, sa svojim timovima, razgovarali su u Briselu od 19. marta do danas, o primeni sporazuma koji su ranije postignuti, a posebno o, kako navode iz EU – sporazumima o ZSO, energetici, mitrovačkom mostu i slobodi kretanja.

Nakon ovih razgovora, 23. marta u Briselu bi, u okviru dijaloga, posle duže od šest meseci, trebalo da se sastanu i srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Iz EU, iz koje je i najavljen ovaj sastanak, nisu saopštene konkretne teme razgovora.

Sa druge strane, savetnik kosovskog predsednika, Bljerim Šalja, juče je naveo da će se razgovarati o primeni postignutih sporazuma koji do sada nisu sprovedeni, kao što su ZSO i onaj iz oblasti energetike.

Očekuje se i “rekapitulacija svega do sada dogovorenog”, naveo je on.

 

Izvor : KoSSev

Comments

Pročitaj još