OEK “Sinergija” Izložba povodom osmog marta

Povodom Međunarodnog praznika žena, Omladinska organizacija Sinergija,već petu godinu za redom organizuje akciju u cilju osnaživanja žena u njihovim političkim, socijalnim i ekonomskim pravima.

U okviru današnje akcije, ispred prostorija “Sinergije” otvorena  je izložba fotografija  znamenitih srpkinja. . Posetioci su se prisetili  velikih imena  iz prošlosti poput Nadežde Petrović, Mileve Ajnštajn, Mine Karadžić kao I onih koje svojim zalaganjem  obeležavaju naše vreme. Među njima su naše sportistkinje  Ivana Španović, Ana Ivanović itd.

Priređivač izložbe istoričar Miloš Damjanović kaže da su srpkinje ostavile svoj pečat u svim segmentima srpskog društveno-političkog  života.

“Izložene su fotografije srpkinja koje su u raznim segmentima  imale svoju ulogu i doprinos pa se lepeza stvaralaca kreće od umetnosti, književnosti , filozofije , nauke, preko vojske i sporta” kaže Damjanović.

Druga akcija je bila kreativni kutak, kroz koji su mladi mogli  bojama i rečima, da iiskažu ideje o tome šta njima znače ženska prava.

Izvršni direktor OEK “Sinergija” Stefan Veljković  ističe da  “Sinergija” već petu godinu za redom organizuje akciju ali ne sa ciljem deljenja cveća ili slatkiša ženama već sa ciljem osnaživanja žena u pogledu njihovih političkih , socijalnih ,ali naravno i ekonomskih prava.

Današnju akciju su podržale tri međunarodne organizacije: Populacioni Fond Ujedinjenih Nacija ,Fondacija “OAK” i Care Balkan.

Comments

Pročitaj još