Beograd ne sme da prihvati ucene

Nedavnoj izjavi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je afrička država Burundi povukla priznanje Kosova pridružio se još jedan pozitivan signal da stvari u međunarodnim odnosima nisu zacementirane. Ovoga puta on dolazi iz srca Evrope. Poslanik Češke partije socijaldemokrata Jaroslav Foldina, inače po majci Srbin, pokrenuo je peticiju da vlasti njegove zemlje povuku priznanje samoproglašene države Kosovo.

Foldina je prošle nedelje sa svojim istomišljenicima, bivšim šefom češke diplomatije Janom Kavanom i autorom filma “Oteto Kosovo” Vaclavom Dvoržakom, boravio u Srbiji i ovdašnjoj javnosti predstavio ideju i želju da Češka posreduje u pregovorima Beograda i Prištine.

Vi se nudite da budete moderatori u pregovorima Srbije i Kosova koji bi vodili kompromisu i omogućili njihovo članstvo u EU. Kako možete da tražite od svoje vlade da povuče priznanje, a da istovremeno radite na ulasku Kosova u EU?

– Vidite, bivše vlasti u Češkoj su priznale Kosovo iako to nije bilo po međunarodnom pravu. Pokazali su nam da je u politici sve moguće. Želimo da promenimo viziru sadašnjih razgovora, jer su oni sada jedan nametnuti diktat srpskoj strani koji je usledio posle bombardovanja i priznanja Kosova od većine članica EU. Želimo da se ide na novi dijalog koji bi se odvijao na nivou zakona koji važe za sve zemlje EU, znači i za Špance i za Italijane i za Nemce. Sadašnji dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Brisela se ne vodi po tim zakonima. Sada je to diktat i to samo prema jednoj strani – Srbiji, od koje se praktično traži da prizna nezavisno Kosovo.

Koliko zaista verujete da bi češka vlast mogla da povuče priznanje?

– Ja sam realista i ne mogu da vam kažem da sam sto posto siguran, ali njima bi sto posto odgovaralo kada da bi mi po ovom pitanju ćutali. Mi smo ga otvorili, između ostalog, i da u češkoj javnosti promenimo ugao gledanja.

Kakve su uopšte šanse da neka evropska država, a ne neka mala i u međunarodnim odnosima beznačajna zemlja, povuče priznanje Kosova?

– Neću da lažem. Ne mogu da vam odgovorim na to pitanje sa sigurnošću.

Koliko vašu inicijativu obesmišljava procena ovdašnjih srpskih patriota koji smatraju da je sadašnja vlast samo na korak od priznanja Kosova?

– Ne, ja mislim da ćemo mi sadašnjoj vlasti da pomognemo u tom dijalogu. Srpske vlasti stoje u velikom problemu koji je pred njih postavila gospođa Merkel i ostali iz Brisela. Znam da je za njih vrlo teško da čine sve što mogu dobro za Srbiju u datim uslovima i da ne iznevere očekivanja svog naroda. Neću da optužujem gospodina Vučića pošto znam da on naporno radi na tome da uđete u EU. Mi želimo u tome da mu pomognemo.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."