Tači nema mandat da pregovara

Demokratski savez Kosova je na konferenciji za medije naveo da kosovski predsednik Hašim Tači nema mandat za pregovore sa Beogradom.

Kako prenosi portal “Gazeta ekspres”, od Tačija se zahteva da podnese izveštaj parlamentu u vezi sa njegovim delovanjem u dijalogu Beograd ai Prištine.

“Tači pregovara sa Srbijom iako nema mandat da vodi taj proces. Nema nikakve odluke koja nalaže da predsednik treba da vodi ovaj proces. On nema mehanizme da implementira moguće dogovore, niti postoje ustavni mehanizmi za kontrolu njegovog delovanja. On drži u tajnosti razgovore i dogovore koje postiže sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu”, navela je poslanica Vjosa Osmani.

Ona je uputila poziv Tačiju da se hitno obrati parlamentu i da odredi dan kada će objasniti o čemu razgovara sa Vučićem.

“Mi kao opozicija imamo osnovanu sumnju u njegove sastanke sa Vučićem i teme o kojima se priča. Jedna od njih je i podela Kosova”, dodala je.

Prema njenim rečima, kosovska Vlada nema nikakvu strategiju u dijalogu sa Srbijom.

“Vlada nema ideju kako da pristupi formiranju konačnog dogovora sa Srbijom. Parlament treba da usvoji rezoluciju koja bi trebalo da postavi crvene linije u dijalogu sa Srbijom”, rekla je Osmani, optuživši Vladu premijera Ramuša Haradinaja da je izolovana.

 

Izvor : B92 / RTV Puls

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."