Počela sednica Skupštine Kosova

Skupština Kosova započela vanrednu sednicu na kojoj je na dnevnom redu Zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je izneo predlog da se u razmatranju Predloga zakona prenebregnu redovne procedure i da se tokom dana odvijaju dve rasprave i po skraćenom postupku glasa za predlog Zakona.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da je posle intenzivnog angažovanja uspelo da se stigne do situacije u kojoj se zakonom ratifikuje sporazum koji je potpisan 26. avgusta 2015. u Beču.

Obraćajući se poslanicima DSK, Haradinaj ih je upitao šta im smeta i zašto ne mogu da prihvate da deo zakona bude i izveštaj radne grupe Špetima Bulićija.

“Dok sam ja premijer neće se promeniti ni jedna zapeta u zakonu koji smo predložili”, kazao je Haradinaj i, obraćajući se poslanicima DSK-a rekao da treba da ih je sramota.

Šef poslaničke grupe DSK je, odgovorajući, rekao da je stranka na čijem je čelu Haradinaj onemogućavala lažnim agendama usvajanje sporazuma o demarkaciji više od dve godine.

Poslaničke grupe DSK i Samoopredelenja izjasnile su se protiv prenebregavanja procedure i razmatranja po hitnom postupku, dok su partije na vlasti i stranke manjina, sem Srpske liste, podržavale usvajanja zakona po hitnom postupku.

Predsednik Skupštine je dao pauzu od 10 minuta da bi se dogovorili o daljem postupku.

Podsetimo, sednica je trebalo da bude održana juče, ali je odloćena za danas jer nije obezbeđena podrška za usvajanje zakona. Jutros su prištinski mediji objavili da albanski poslanici celo jutro pišu predlog novog zakona i da je početak sednice opet bio odložen, zbog čega se spekulisalo da će opet biti odložena.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još