SAD ne podržavaju razmenu teritorija između Kosova i Srbije

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmenu teritorija, ali su pozvale Kosovo i Srbiju da budu „kreativne u pronalasku rešenja“.

U izjavi za RSE, ambasada SAD u Prištini pozvala je Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore u normalizaciji odnosa.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom u nedelju uveče kazao da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da „budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis“.

Na upit RSE-a da li Sjedinjene Države podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj meri, američka ambasada je odgovorila da su Sjedinjene Države “spremne da slušaju, pomognu, i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju“.

„Ne podržavamo razmenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, ali sve strane trebaju da budu kreativne u pronalasku rešenja“, dodaje se u odgovoru američke ambasade u Prištini.

Inače, nakon Beograda, Ron Džonson danas će se u Prištini sastati sa predsednikom i premijerom Kosova.

 

Izvor : Radio Slobodna Evropa

Comments