Jevtić sa Danielom Maksimiukom

Potpredsednik i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić sastao se danas sa ambasadorom Kanade u Hrvatskoj, zaduženim i za Kosovo, Danielom Maksimiukom (Daniel Maksymiuk).

Na sastanku koji je održan u Prištini Jevtić i Maksimiuk su razgovarali o iskustvima koje Kanada ima u organizovanju funkcionisanja multietničkih institucija, spremnosti investiranja, problemima sa kojima se suočava kosovsko društvo, kao i o najvećim problemima Srba i ostalih nevećinskih naroda na ovim prostorima.

Tokom sastanka je naglašen značaj prevazilaženja svih nesuglasica između Srba i Albanaca, kako bi se na Kosovu živelo bolje istaknuto je tokom susreta dva zvaničnika, navedeno je u saopštenju.

Kada je reč o investicijama kompanije iz Kanade spremne su da investiraju na Kosovu i to je ono što je dobro, rekao je ambasador Maksimiuk.

„ Pomoć preduzetnicima bi nam značila u svakom pogledu jer otvaranjem novih radnih mesta posebno u sredinama u kojima žive nevećinski narodi na Kosovu, jačamo i pospešujemo položaj upravo ovog stanovništva, i boljom ekonomijom se svakako mogu prevazići mnogi problemi“, naglasio je Jevtić.

Jevtić je rekao jo da je za bolju perspektivu još i od izuzetne važnosti nastaviti sa sprovođenjem započetih reformi.

„ Za Srbe koji žive na Kosovu od vitalnog je značaja nastaviti dijalog Beograda i Prištine u Briselu, formiranje Zajednice srpskih opština, na šta se već voma dugo čeka, kao i rešavanje pitanja uzurpirane imovine, stvaranje sigurnijeg okruženja u mestima gde žive povratnici“, preneo je Jevtić ambasadoru.

Na sastanku je dogovorena poseta potpredsednika Vlade Kosova Jevtića Kanadi koja treba da se realizuje u prvoj polovini ove godine i tokom koje će Jevtić sa još dva gradonačelnika većinsko srpskih opština na Kosovu imati prilike da se susretne sa zvaničnicima Kanade i predstavnicima multietničkih lokalnih samouprava u ovoj državi.

Na kraju sastanka zaključeno je da je Vlada Kosova posvećena u rešavanju gorućih problema i istaknuto da se jedino konkretnim kvalitetnim rešenjima može doći do cilja kome mnogi teže, a taj cilj je bolja budućnost za sve uz obostrano poverenje u čitavom društvu.

 

Izvor : TV Most

Comments

Pročitaj još