Drecun: Kosovo u potpunom zastoju na putu ka EU

Predsednik odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je i posle 10 godina jasno da samoproglašena tvorevina Kosovo ne može da dobije pun međunarodni kapacitet koji joj je potreban kako bi u pravom smislu te reči bila država, a koji se dobija članstvom u Ujedinjenim nacijama.

“I ne samo to, oni su u potpunom zastoju na putu ka EU. Mogu samo da računaju na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji se sklapa sa teritorijom, a ne sa državom”, istakao je Drecun za RTS.

Prema njegovim rečima, sve što bi bilo korak više Kosova ka EU, blokirala je nedavno i Španija, navodeći da ništa što je povezano sa daljim napredovanjem ka članstvu EU Kosovo ne može da očekuje.

“Taj propali pokušaj Kosova da stekne puni međunarodno-pravni kapacitet nam ukazuje da se priprema rasplet događaja na KiM. Mnogi drugi događaji to pokazuju, kao što je potvrda jednog američkog zvaničnika da su albanski političari sa Kosmeta razgovarali sa nekim zapadnim zvaničnicima o eventualnoj podeli Kosova”, ukazao je Drecun.

Ističe da to menja do juče “zabetonirani” stav albanskih političara sa Kosmeta “da je sve završeno, da je Kosovo država i da Srbija samo treba da prizna takvu državu”.

“Oni doživljavaju neuspehe kao nekakava država i na međunarodnom planu i na unutrašnjem planu. Mislim da je to granica preko koje oni ne mogu da idu dalje, već će morati da sednu i da se dogovore sa Srbijom”, smatra Drecun.

Navodi da i albanska strana verovatno priprema svoju platformu kojom će predstaviti kako oni vide konačno rešenje za KiM, dok Srbija ima unutrašnji dijalog koji treba da rezultira predlogom predsednika Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje kosovskog problema.

“Tek kada se dogovorom reši status Kosova onda možemo da očekujemo da to može da bude održivo i trajno rešenje. Mislim da je na to ciljao predsednik Vučić kada je rekao ‘ili da svi da budemo podjednako nezadovoljni ili pomalo zadovoljni’, znači kompromisno rešenje”, zaključio je Drecun.

Izvor: RTS, Tanjug

Comments