Brisel “radi sa Vučićem i Tačijem“, bez reči o podeli KiM

Zvaničnici EU navode da “rade sa predsednicima Srbije i Kosova” Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem na normalizaciji odnosa, piše “Gazeta ekspres”.

Međutim, kako navodi prištinski portal, u Briselu nisu želeli da komentarišu ideju o podeli Kosova, već su samo rekli da su “svesni te inicijative”.

Portparolka Eu Maja Kocijančić izjavila je za “Gazetu” da visoka predstavnica EU Federika Mogerini “radi sa dvojicom predsednika na normalizaciji”.

Osim toga, ona je navela da su oba predsednika pokazala konstruktivnu angažovanost, da je prema Strategiji o Zapadnom Balkanu potreban pravno-obavezujući sporazum, kao i da će EU uskoro pozvati obe strane u Brisel na narednu rundu pregovora.

Podsećamo, “Gazeta” je nešto ranije prenela da među političkim liderima na Kosovu, među kojima je i Hašim Tači, postoji inicijativa o podeli Kosova.

Ipak, nemački zvaničnici su izjavili da je ta ideja opasna, dok su iz Ambasade SAD u Prištini naveli da su protiv jer ta ideja, kako ističu, ništa ne bi rešila, već bi stvorila dodatne probleme.

“Gazeta” navodi da ideju o podeli Kosova podržavaju albanski premijer Edi Rama i grčki šef diplomatije Nikos Kocijas.

Comments