Danas je Svetski dan radija

Dan radija, 13. februar obeležava se danas širom sveta. Unesko je proglasio ovaj dan da bi promovisao radio i sve mogućnosti koje pruža.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama. Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. prvi put emitovan program Radija UN.

Radio je još uvek najdinamičniji, najbrži i najinteraktivniji medij koji postoji, koji se adaptira promenama u XXI veku i nudi nove načine interakcije i uključivanja.

Jedan od pronalazača radija je i Nikola Tesla. On je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.

“Sam radio se stalno menja da bi odgovorio potrebama, takođe promenljivog slušališta. Odlučujući uticaj na budućnost radija nemaju ni tehnologija, čak ni poslovna i institucionalna struktura te delatnosti, već slušaoci koji na radiju traže, ili danas na internetu, određenu stanicu.  Njihove potrebe, želje i navike više nego ijedan drugi faktor odlučuju o propisima za emitovanje programa. Radio je u neprekidnom procesu traženja samog sebe, pokušavajući da se prilagodi najznačajnijim promenama u savremenom društvu, idealima i načinu života onih koji vole da slušaju muziku, zvuke i govor. Smatram da radio ne da nije prevaziđen, već je ostao neprevaziđen na nebu medija, i da će i u budućnosti imati svoje mesto” rekla je između ostalog gostujući u Jutarnjem programu Radio Kosovske Mitrovice glavna i odgovorna urednica Maja Fićović.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."