• Početna>
  • Vesti>

Kvinta zadovoljna izjavama kosovskih političara o Specijalnom sudu

Predstavnici pet zapadnih zemalja pozdravili su izjave kosovskih političkih lidera o povlačenju ideje o ukidanju Specijalnog suda.

U saopštenju ambasada SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije u Prištini kosovski lideri se, međutim, podsećaju da “održe svoju reč a sve kosovske institucije da poštuju svoje obaveze, prenosi AP.
AP podseća da je u decembru prošle godine deo kosovskih poslanika pokušao da izmeni zakon o Specijalnom sudu nastojeći da njegova ovlašćenja proširi i na Srbe.
Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo je pre nekoliko dana rekao da je pitanje Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK zatvoreno 2015, kada je kosovska skupština usvojila zakon o njegovom osnivanju, prenose prištinski mediji.
“Ovo pitanje je zatvoreno još u leto 2015, a galama koja se kasnije podigla je bila nepotrebna i bez uticaja”, rekao je Tači za RTV Dukađini, prenosi Unmik u svom pres klipingu.
Kako je ranije pisala Gazeta ekspres premijer Ramuš Haradinaj je podršku inicijativi za ukidanje Specijalnog suda povukao pod pritiskom ambasadora zemalja Kvinte, posebno američkog ambasadora Grega Delavija koji je u poslednjem upozorenju upućenom Haradinaju, Tačiju i predsedniku kosovskog parlamenta Kadri Veseljiju, poručio da će se u suprotnom oni suočiti sa ozbiljnim posledicama.
Od podrške inicijativi za ukidanje Specijalnog suda najpre je odustao Veselji, koji je kao predsednik parlamenta tu inicijativu prosledio Haradinajevoj vladi na mišljenje.

Comments

Pročitaj još