• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika “Svetlo lice grada” u galeriji Doma kulture u Gračanici

U galeriji Doma kulture u Gračanici sinoć su izloženi radovi umetnika Branislava Baneta Ilića i Časlava Milisavljevića. Izložba “Svetlo lice grada” dvojice samostalnih umetnika iz Zvečana privukla je večeras mnogobrojne poglede, vrsnih poznavalaca ove vrste umetnosti ali i onih koji to nisu, ali koji su svejedno uživali u izložbi.
Bane i Časlav u svom stvaralaštvu na platnima neguju duh grada i kulturne baštine, kao i grafike u duborezu izražene u krstovima, rozetama, frizovima, ornamentici.

Bane Ilić, slikarska priroda urbane nostalgije, čuvar je arhitekture prošlosti.

U svojim radovima pokušao sam da sačuvam ono staro “svetlo lice” Mitrovice. U tim nekim prošlim godinama moj grad je bio čistiji, a čini mi se i da je kultura bila izraženija”, rekao je Ilić za program Radio Gračanice.

Časlav Milisavljević na duborezima stvara oblik koji nije kopija i puko ponavljanje, već celina sastavljena od fragmenata duhovnosti, zaokružen ličnim potezom.

“Ako večeras pogledate slike Baneta Ilića i moje izložene duboreze, onda će na neki način, nadam se, biti sačuvana i spasena ne samo umetnost nego i kultura našeg naroda. Želeo bih da i kod nas život bude u idealnoj ravnoteži kao u prirodi, a tu ravnotežu najvećim delom za mene čini drvo. Ja sam kao samouk umetnik, sada kada sam penzionisan, našao vreme za voljenje drveta i radim ovo što sam večeras izložio, duboreze”, rekao je Milisavljević.

Izložbi slika su prisustvovali i gradonačelnici opština Gračanica i Zvečan, Srđan Popović i Vučina Janković.

Gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović poželeo je dobrodošlicu gostima iz Zvečana i poručio da će i ubuduće podržavati umetnost na svaki način.

“Izuzetna mi je čast da pozdravim naše drage goste iz Zvečana i sve ljubitelje umetnosti. Drago mi je da je Gračanica uspela da ugosti umetnike iz Sirinićke župe, a večeras i umetnike iz Zvečana. Ove slike i duborezi su nešto što treba podržati.

Ovi radovi su veoma bliski našim domovima i našim ljudima. Želim da i u buduće podržavamo ovakve izložbe i verujem da će i ubuduće grad Zvečan zadržati svetlo lice, kako i ova izložba nosi naziv”, rekao je Popović.

Gradonačelnik opštine Zvečan Vučina Janković, nakon reči podrške umetnicima i zahvalivši se domaćinima na dobrodošlici, proglasio je izložbu otvorenom.

“Lice jedne sredine, jedne opštine, jedne zajednice i jednog naroda ogleda se i kroz kulturu.

Kada vas večeras vidim u ovolikom boju mogu samo da kažem da nam kulture uopšte ne fali”, rekao je Janković i otvorio izložbu.

Posetioci su na otvaranju izložbe dobili po jednu sliku, manjeg formata, u grafici, tušu ili akvarelu, rad Branislava Baneta Ilića.

 

Izvor: Radio Gračanica

 

Comments

Pročitaj još