Đurić danas sa Stefanom Tinkom

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa generalnim direktorom za Odeljenja za politcka pitanja u Ministarstvu unutrasnjih poslova Rumunije Stefanom Tinkom.

     Đurić je rumunskom diplomati izrazio zahvalnost zbog dosledne podrške njegove države teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i rešenosti da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine.
Srbija je, kako je istakao Đurić, zahvalna i zbog jasne podrške Rumunije procesu evrointegracija naše zemlje, i zasluga rumunske diplomatije u formulisanju nedavno usvojene Strategije proširenja EU.
Đurić je Tinku upoznao sa tokom unurašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, pokrenutog na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, kao i sa perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je, kako je podsetio, u prekidu više od godinu dana.
Beograd je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM, ispunio gotovo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok Priština 1757 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma ne ispunjava obaveze vezane za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
Beograd insistira na bliskoj i iskrenoj saradnji nadležnih organa u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, rekao je Đurić, i dodao da Priština do sada nije pokazala spremnost za saradnju ovim povodom.
Direktor Kancelarije za KiM je naglasio i da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama, budući da to nije u skladu ni sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, niti sa Briselskim sporazumom.
Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Oana Kristina Popa.

Comments