Jevtić: Mir i stabilnost moraju da budu interes svih

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao je za Glas Amerike da mir i stabilnost moraju da budu interes svih i da će ova godina biti ključna za postizanje tog cilja u trajnom smislu. Jevtić je takođe govorio i o važnosti nastavka dijaloga Beograda i Prištine osvrnuvši se na važnost formiranja Zajednice srpskih opština.

„Mislim da je od izuzetne važnosti da se dijalog nastavi, zbog važnosti samog procesa dijaloga važno je implementirati i ono što je prethodno dogovoreno, dakle Zajednica srpskih opština jeste međunarodna obaveza Prištine koja se mora implementirati i ono na čemu mi insistiramo jeste da se to učini na način kao što je dogovoreno u Briselu i nikako drugačije. Sama ZSO je nešto što nije upereno protiv bilo koga i to se odlično zna. Ona za cilj ima rešavanje nekih pitanja ali glavni cilj je poboljšanje uslova života pre svega Srba, ali i drugih građana, koji žive na Kosovu posebno u onim sredinama u kojima Srbi čine većinu. Ono što želim da istaknem kada je o samoj strategiji EU reč jeste da ona daje šansu da se neke stvari sada drugačije tretiraju, da se ozbiljnije shvate ono što jesu međunarodne obaveze i Prištine i Beograda, ali ovde je pre svega u pitanju međunarodna obaveza Prištine koja nije do kraja implementirana i u tom smislu ne samo ZSO nego i neke druge stvari“, rekao je Jevtić.

Jevtić je napomenuo da je 2018. godina u kojoj će biti puno izazova.

„Bilo je reči o Specijalnom sudu i to jeste važno pitanje i pitanje na koje ja ukazujem već duže vreme, kao jedan od većih izazova koji nam dolaze kao društvu, kao Vladi, institucijama. Izazov koji možemo da iskoristimo u dva pravca, ili kao šansu da stvari postavino onako kako treba da budu u cilju mira i stabilnosti ili da izgubimo tu šansu i Kosovo ponovo učinimo nestabilnom sredinom. Mislim da je interes svih mir i stabilnost i to mora da bude interes i ukoliko želimo neke druge probleme da rešavamo prvo mora da se bavimo ovim pitanjem“, kazao je Jevtić.

Na pitanje koliko je ubistvo Ivanovića uticalo na situaciju na Kosovu, posebno u srpskoj zajednici, Javtić kaže da je to bio šok za sve i istakao važnost saznja ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića.

“Da se ne bi smo bavili spekulacijama i predpostavkama važno je, ja još jednom pozivam one koji vrše istragu, da što je pre moguće izađu sa informacijama koje će pomoći da se sa spekulacijama i predpostavkama prestane. Sa druge strane, mislim da je bila važna odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Kosovo, da razgovara i sa političkim predstavnicima srba ali i sa narodom. On je mogao, ali mislim da je i čitava Srbija mogla da vidi ono što jesu problemi Srba koji žive na Kosovu sa jedne strane, ali sa druge ta poseta je doprinela ono što je u tom trenutku bilo najpotrebnije, smanjivanju tenzija, mir, stabilnost i da onu uznemirenost koju su Srbi osetili tih dana sklonimo sa strane. I dalje je važno da saznamo ko su ubice i nalogodavci Olivera Ivanovića ali sa druge strane je bilo itekako važno da u tim trenucima predsednik Vučić poseti Srbe i severno i južno od Ibra”.

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić nalazi se u višednevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama gde će prisustvovati tradicionalnom Molitvenom doručku u Vašingtonu.

Izvor: RTK 2, TV Most

Foto: RTK 2

Comments

Pročitaj još