• Početna>
  • Vesti>

Milisavljević:S ponosom najavljujem treću izložbu i 60 eksponata

“Evo u ovim vremenima jednog sadržaja kojem bi svi trebalo da se okrenemo i posvetimo,jer nas od svakodnevice  udaljavaju i smiruju.U kulturi uvek treba biti prisutan i koristiti sve ono što kultura daje i potvrdjuje naš identitet na ovim prostorima”,kaže u razgovoru za Radio Kosovsku Mitrovicu Časlav Milisavljević i najavljuje treću izlozbu slika i duboreza , sutra u 19 sati u Domu kulture u Gračanici.

Za duborez ili drvodeljstvo kako to naši stari kažu, hobi u koji je ušao kao samouk pre mnogo godina, ističe da je  trenutno njegova preokupacija a istovremeno ga preko motiva koje unosi i duhovnost vezuje za mir i druženje sa njegovim  prijateljem i slikarom Banetom Ilićem. Medjusobno se dopunjuju i druže  a Časlav  u poslednje vreme, u svom ateljeu radi sa mladima koji hoće da nauče ovaj interesantan i vrlo vredan zanat. Njihova ozbiljna saradnja  rezultirala je sa do sada dve, a već  sutra i trećom izložbom vrednih radova, slika Baneta Ilića  i duboreza Časlava Milisavljevića u Gračanici.

“Već sam jednom rekao da inspiraciju  za izradu duboreza  prvi put pronalazim sasvim slučajno u “Besedi” Vladike Nikolaja naročito u kopiranju rozeta.Kasnije to sve ide spontano.Znate,dolaze prijatelji koji me snabdevaju tim ornamentima i novim detaljima kojima mi dodajemo neku svoju umetničku crtu ili estetiku. Naravno sve to kroz predani višenedeljni rad dok ne nastane jedan krst ili haligraf u drvetu”kaže Milisavljević i sa ponosom najavljuje više od šezdeset  eksponata a u ovoj trećoj izložbi pojavljuju se i novi stvaraoci sa jednom novinom u stvaranju a to je slikanje ikona na drvetu”dodaje naš sagovornik.

 

Comments

Pročitaj još