Poruka iz Njujorka: Kosovo mora da izabere – Ramuš ili Amerika

Da je politika Amerike neprikosnovena na Kosovu izgleda da je jasno svima sem kosovskom premijeru, koji će to, izgleda, morati da sazna na teži način.

Vlada Ramuša Haradinaja “visi” o jednom poslaniku, a činjenica da je i zvanično izgubio podršku najvećih mentora Kosova – Amerike – sasvim sigurno mu ne ide u prilog.

U tom svetlu, čini se da Haradinaju ostaje sve manje mogućnosti da se održi na vlasti, a tekst koji je o njemu objavio njujorški magazin “Tajm”, koji ga je svrstao u pet najtraženijih geopolitičkih begunaca u 2018, i u kome taksativno navodi njegovu ratnu prošlost, na Kosovu se tumači kao znak da Haradinaj treba da ode.

Profesor Prištinskog univerziteta Behljuj Bećaj za portal Sputnjik govori da za zapadnu demonizaciju Haradinaja ima nekoliko razloga.

– Prvi se odnosi na njegov neodgovoran odnos prema nekim važnim zadacima unutrašnjeg državnog karaktera na Kosovu, kao što su Međunarodni sud i demarkacija granice sa Crnom Gorom. Pretpostavljam i da se radi o jednom delu njegove prošlosti koja nije sasvim raskrinkana i da oko toga ima nekih novih saznanja ili ih je bilo, pa nisu bila izneta u javnosti. Ovo može da bude drugi momenat koji može da se iskoristi kao povod za njegovu demonizaciju u američkom časopisu – kaže sagovornik Sputnjika.

Profesor Bećaj kaže da ovakve pojave ne nanose političku štetu samo Haradinaju, već celom kosovskom društvu.

– Njegov neodgovoran odnos prema pomenutim zadacima, nije samo njegov lični, već su to teme koje se tiču svih građana Kosova. To se, dakle, odnosi na kosovsku državu. Njegovo ponašanje i jeste razlog koji je nagnao međunarodnu javnost da se odnose tako prema njemu – kaže Bećaj.

Prema njegovim rečima, ovo može da bude povod da opozicija na Kosovu zatraži prevremene parlamentarne izbore, pošto je ova vlada ionako privremenog karaktera, od samog početka.

– Njegova vlast zavisi od raspoloženja i interesa jednog poslanika, ako taj jedan krene na ’drugu stranu‘, vlada Ramuša Haradinaja će pasti. Ali ovde se radi o tome da je Ramuš Haradinaj promašena investicija jer je on van konteksta i okolnosti i ponaša se kao barjaktar, kao da je predsednik nekog plemena, a ne premijer države. Zbog svega što se dešava, ne isključujem mogućnost da protesti koji su organizovani zbog velike zagađenosti vazduha u Prištini prerastu u proteste za odlazak Haradinaja sa funkcije, jer činjenica je da je zagađenje vazduha identično zagađenoj politici u Prištini – kaže Bećaj.

Comments