Telefonski saobraćaj između centralne Srbije i KiM odvijaće se i nadalje po domaćim tarifima

Telefonski saobraćaj između centralne Srbije i Kosova i Metohije odvija se i odvijaće se po domaćim tarifima, i za pozive u okviru fiksne i mobilne telefonije „Telekoma Srbija“ neće biti potrebno birati kod za geografsku oblast +383, uprkos politički motivisanim izjavama prištinskog RAPEK-a, saopšteno jedanas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju povodom najava iz Prištine da će od juna ove godine biti ukinuti pozivni brojevi Srbije (+381), Slovenije (+386) i Monaka (+377), a koje je  kosovska fiksna i mobilna telefonija dosad koristila  .

“Na teritoriji Republike Srbije nastaviće da funkcioniše jedinstven telekomunikacioni sistem, od Horgoša do Dragaša, i korisnici usluga kompanije MTS d.o.o. nastaviće da pozivaju centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada, i obrnuto.  Najnovije dezinformacije Prištine u vezi sa navodnom univerzalnom upotrebom pozivnog broja +383 za cilj imaju stvaranje nespokojstva i unošenje zabune među građane Srbije na Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije napominju da će Beograd  poštovati dogovore postignute u Briselu, uključujući i Sporazum o telekomunikacijama, ali da neće dozvoliti naknadno upisivanje sadržaja u taj sporazum, niti njegovu zlonamernu interpretaciju na štetu srpskog naroda u pokrajini i interesa Republike Srbije.

“Ponavljamo da smo zadovoljni ishodom dijaloga o telekomunikacijama, kojim je „Telekomu Srbija“ omogućeno da i zvanično radi na Kosovu i Metohiji, uz vraćanje i priznavanje imovine, veću pokrivenost teritorije i bolje tehničke kapacitete, što za rezultat ima i bolju uslugu i dobre poslovne rezultate. Podsećamo i da nije reč o pozivnom broju za samoproglašenu državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, teritorijalnu oblast u okviru Srbije, što se može videti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji, gde se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Takođe, u odgovoru Unije nedvosmisleno piše da se korišćenjem termina “Kosovo”, ne prejudicira status i da će u tehničkim aneksima i biltenima ove organizacije biti propraćeno takvom fusnotom (“ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”), zaključuje se u saopštenju.

Comments