Zaev u Prištini: Srbija je naš sused i to ne treba zaboravljati

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Prištini da kosovske institucije mogu da računaju na podršku Makedonije, u dijalogu sa Beogradom i drugim pitanjima.

“Mi dajemo veliku podršku dijalogu Prištine i Beograda i u tom smislu rešavanju svih pitanja. Kosovo može da očekuje podršku Makedonije, ali ne treba zaboraviti da je Srbija naš sused”, rekao je Zoran Zaev, odgovarajući na pitanje da li će Makedonija podržati učlanjenje Kosova u Unesko i da li kosovski premijer očekuje takav potez.

Zaev je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, dodao da je pitanje članstva Kosova u Unesku odloženo i da ne zna tačno kada će da se rešava, ali da se nada da će se paralelno sa njim rešavati bilateralni odnosi Beograda i Prištine.

Zaev i Haradinaj su tokom zajedničkog sastanka razgovarali o slučaju “Kumanovo”, navodeći da su se zauzeli za međunarodnu istragu.

“To je vrlo osetljivo pitanje… pitanje za koje građani zaslužuju da znaju istinu”, rekao je Zaev.

On je danas u prvoj zvaničnoj poseti Prištini, i prvi je makedonski premijer koji posećuje Kosovo.

Podsetio je da su Skoplje i Priština do sada potpisali 19 sporazuma i da ih do zajedničke sednice dveju vlada sledeće godine očekuje još 20.

Zaev i Haradinaj su razgovarali o zajedničkim projektima, unapređenju komunikacije, auto-putu koji povezuje Prištinu sa Skopljem, otvaranju novog graničnog prelaza.

Kako je najavljeno, makedonski premijer će u Prištini razgovarati sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veselijem.

Izvor: RTS

Comments