Jevtić: Vratite se na Kosovo, obezbedićemo vam sve uslove za to

U cilju pospešivanja povratka raseljenih na Kosovo, potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se sa raseljenima u Smederevu i poručio da se vrate na svoja imanja i da će im za tako nešto Ministarstvo na čijem je čelu obezbediti sve neophodne uslove.

„ Nama je prvenstveno cilj povratak svake srpske porodice na Kosovo, na tome ćemo insistirati i na tome radimo. Taj povratak mora da bude dobrovoljan ali je jedna od mogućnosti i integracija u sredinama u kojima oni danas žive ukoliko to oni žele i tu ćemo raditi sa gradovima i opštinama u centralnoj Srbiji kako bi smo to pitanje rešavali“.

Kada je reč o povratku, ministar Jevtić je rekao da će se raseljenima kako bi se vratili obezbediti ne samo krov nad glavom već i sve što je uz to neophodno i istakao da će probleme poput problema uzurpirane imovine rešavati na konkretan način.

„ Problem uzurpirne imovine ćemo rešavati onako kako smo dogovorili na nedavno održanoj regionalnoj inicijativi u Podgorici gde je učešće uzelo četiri vlade: Srbije,Crne Gore, Makedonije i Kosova. Formiraće se poseban sudski panel koji će se jedino baviti pitanjem uzurpirane imovine kako bismo sve što je nerešeno rešili u što kraćem periodu“, kazao je Jevtić.

Istakao je da će se kroz konkretne projekte raseljenima koji se vrate obezbediti radna mesta, i naveo primer pokretanja zadruge u mestu Osojane u opštini Istok i najavio otvaranje još takvih zadruga.

„ Takođe ćemo i u Kosovskom Pomoravlju gde su raseljeni iz Smedereva u velikoj većini formirati jednu zadrugu koja će pokriti celu teritoriju Kosovskog Pomoravlja od Klokota, Parteša, Raniluga, Kamenice….gde god da se nalaze, da zajedno rade i da svoju robu plasiraju“.

Zajednički cilj svih nas je da na dugoročan način rešimo pitanje raseljenih i to radimo na nekoliko načina, institucionalno pre svega a jedan od tih je nacrt Zakona koji će se odnositi na sva prava raseljenih na Kosovu, da ako danas ne želi neko da se vrati na Kosovu iz raznih razloga to ostvari u budućnosti, podvukao je Jevtić, jer kako je rekao od povratka raseljenih na Kosovu se ne odustaje.

Raseljeni su danas istakli da je veoma značajno što imaju priliku da razgovaraju sa ministrom Jevtićem, dok je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović kazala da će se zajedničkim snagama učiniti maksimalni napori da se svima koji žele povratak to i omogući a da se svima koji u Smederevu ostanu obezbede normalni uslovi za život. Zahvalila je ministru Jevtiću na upornosti koju pokazuje u ovom ni malo lakom i značajnom procesu .

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."