• Početna>
  • Vesti>

Na Medicinskom fakultetu u KM otvoreno Telefonsko savetovalište za decu i mlade

Medicinski fakultet Univerztitta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obeležio je danas slavu ove visokoškolske ustanove. Istovremeno, na fakultetu je otvoreno telefonsko ssateovalište za decu i mlade u kome je angažovano trideset studenata tzv. humanističkih nauka – medicine psihologije i pedagogije.

Telefonsko savetovalište je otvorila Slađana Marković-Stojanović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju koja je rekla da je Savetovalište finansirala Kancelarija za KiM  i da je njegova uloga u pružanju podrške omladini sa problemima, nemerljiva.

Telefonska linija će biti otvorena svakog dana od 8 do 17h. Savetnici su  studenti koji su prošli specijalnu obuku za rad sa ovom populacijom i kažu njihov posao nije da ponude rešenje za problem već da daju podršku  i saslušaju i ujedno dati potrebne informacije. Razgovori su anonimni, poverljivi i besplatni. Svi razgovori se snimaju a savetnici su u obavezi da, ukoliko procene da je situacija urgenta i rizična, obaveste nadležne organe o tome.

Svi mladi na području Kosova i Metohije koji imaju bilo kakav problem socio-prihološke prirode, mogu da potraže pomoć na broju 0800220 023.

„Svakodnevno se susrećemo sa pričama na temu vršnjačkog nasilja , zlostavljanja u porodici, različitih oblika diskriminacije a neretko dete nema poverljivu osombu kojoj bi se obratilo.  Liniji koju danas otvaramo, mogu da se jave i mame i tate dece sa problemima“ rekla je Marković i dodala da će zasad Savetovalište raditi od 8 do 17h a da će Kancelarija dati sve od sebe da se radno vreme produži a za studente obezbedi makar simbolična naknada.

Marković je najavila da je u planu otvaranje Lekarskog savetovališta za sve građane, takođe u saradnji sa Medicinskim fakultetom.

Dekan Medicinskog Fakulteta prof. dr Rade Grbić kaže da je Savetovalište nešto novo i važno za sve nas ali da je ipak od najvećeg značaja za decu u enklavama.

„ Ta deca imaju velikih problema u komuinikacijama , putovanjima, nedostupnosti lekara i od velike je važnosti da znaju da mogu nekome da se obrate i zatraže pomić za problem sa kojim se suočavaju. Zamišljno je da u prva tri meseca steknemo neka iskustva a da potom učinimo da ova linija bude dostupna 24 časa“, rekao je prof. dr Grbić.

Ovakva Savetovališta  postoje u svim većim gradovima Srbije i  deca se javljaju sa najrizličitijim problemima.

Nakon otvaranja Savetovališta,  usledilo je osvećenje i rezanje slavskog kolača aprisutne je pozdravio domaćin slave dr  Nebojša Mitić upravnik Studentske poliklinike.

Obeležavanju slave Medicinskog fakulteta prisustvovala je i pomoćnica  ministra prosvete  Jasmina Jovanović.

Apoteka Kosovska Mitrovica i dalje u dugovima, zdravstvo ostaje u sistemu RS

Apoteka Kosovska Mitrovica i dalje ima problema sa dobavljanjem lekova  zbog izuzetno visokih dugovanja  prema dobavljačima. Menadžment Apotekarsle ustanove je promenjan i sledeći korak ka rešavanju problema je da Ministarstvo zdravlja angažuje ekonomskog veštaka koji će utvrditi tačnu visinu duga ustanove, rekla je danas u Kosovskoj Mitrovici pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Slađana Marković.

„Tek onda se ide u transformaciju. Apoteka Kosovska Mitrovica je predviđena da postane jedna jedina apotekarska ustanova a sve ostale na Kosovu i Metohiji će biti njene filijale.  Rok za pripajanje odnosno fuzionisanje mitrovačke Apoteke u jednu ustanovu je dve godine. Ostale imaju rok godinu dana“, rekla je Marković i ponovila da nema reči o integraciji zdravstva u kosovski sistem, uprkos glasinama koje se mogu čuti u javnosti.

Comments

Pročitaj još