• Početna>
  • Vesti>

Predsednik Češke: Nisam poslao ambasadora u Prištinu i tamo ga neće biti

Predsednik Češke Miloš Zeman izjasnio se odlučno protiv nezavisnosti Katalonije zato što bi otvorila Pandorinu kutiju i pokrenula lančanu reakciju.

On je u televizijskom intervjuu podsetio je na svoj stav o Kosovu.

“Danas Katalonija, sutra Severna Italija, prekosutra Škotska, posle Baskija jer ETA bi takođe htela. Naredne sedmice Moravska, u Slovačkoj južna Slovačka… Kipar je time već pogođen, a to bi problem samo ovekovečilo. Ne. Čim pokrenete tu lančanu reakciju, nikada se nećete zaustaviti”, kazao je Zeman u redovnom nedeljnom intervjuu za privatnu češku televiziju TV Barandov.

Češki predsednik naglasio je da je kategorični protivnik samostalnosti evropskih regiona jer se time otvara Pandorina kutija, a podsetio je da je sadašnji referendum u Kataloniji i proglašenje nezavisnosti sprovedeno u suprotnosti sa Ustavom Španije.

Predsednik Zeman upozoravao je prošlog meseca povodom referenduma u Kataloniji da se međunarodna zajednica rukovodi dvostrukim aršinima, kada je prihvatila kršenje teritorijalnog integriteta Srbije kada se otcepilo Kosovo, a istu stvar na Krimu nazvala nelegalnom aneksijom od strane Rusije.

“Ja sam tada kritikovao otcepljenje Kosova. Smatram da je to flagrantno kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti UN koja je, ako se još sećate, garantovala teritorijalni integritet Srbije zajedno sa Kosovom. Nažalost, desilo se nešto što se zove meriti dvostrukim aršinom, tzv. dupli standardi. Kada je referendum na Krimu onda je to nezakonita aneksija, kada se osamostali Kosovo onda je sve u redu”, kazao je Zeman u intervjuu za TV Barandov.

Češki predsednik je rekao da ono što on može da učini jeste da ne prihvati da u Prištinu Češka pošalje ambasadora.

“Ja kao predsednik sam reagovao tako da ne imenujem našeg ambasadora u Prištini. Zato što ga ja ne imenujem onda ga jednostavno tamo neće biti. I ne primam kosovskog otpravnika poslova kada primam strane ambasadore”, kazao je Zeman.

 

Češka je jedna od zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To je učinjeno 21. maja 2008, za vreme mandata predsednika Vaclava Klausa.

 

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još