U Ljuboždi kod Istoka ispisani grafiti uvredljive sadržine

U Ljuboždi kod Istoka gde se nedavno vratilo 13 srpskih porodica, u utorak su nedaleko od kuće u kojoj žive Srbi ispisani grafiti uvredljive sadržine upućeni upravo Srbima, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je odmah nakon saznanja o ispisivanju grafita izrazio duboku zabrinutost i tražio od nadležnih institucija bolju zaštitu Srba u Ljuboždi kako bi nesmetano mogli da žive u mestu u kome su se vratili jer su, kako je rekao, „ uporni da opstanu na svojim ognjištima u svojoj Ljuboždi i zato im se mora obezbediti sigurnost i moraju se izbeći ovakvi incidenti, koji imaju za cilj da povratnike u Ljuboždi ponovo nateraju da napuste Kosovo“, rekao je Jevtić.

Povratnici niti u Ljuboždi, niti u bilo kom drugom povratničkom mestu nisu bili pretnja nikada i nikome, istakao je ministar Jevtić.

„ Ljudi koji su se vratili, žele samo da ostvare svoja osnovna prava od kojih je prvo i osnovno, pravo na slobodan život bez zastrašivanja. Mi čvrsto stojimo uz te ljude i oni od strane ministarstva na čijem sam čelu imaju svaki vid podrške da ostanu u Ljuboždi. Ovakvi incidenti i ovako loše poruke nas neće pokolebati u nameri da vratimo sve one koji žele da se na Kosovo vrate“, rekao je ministar Jevtić.
Kako se dalje navodi u saopštenju, Jevtić je podvukao da nadležni organi moraju raditi svoj posao na način da apsolutno svakom građaninu Kosova obezbede sigurno okruženje, pa je s toga interes svih da se brzom reakcijom Policije Kosova otkrije ko je uradio ovo.
„ Moja poruka svima koji ovakve incidente čine, jeste da odustanu od provokacija, nasilja i svega onoga što nosi probleme u životu običnih ljudi“, rekao je Jevtić.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."