Odalović: Unutrašnji dijalog o Kosmetu nije farsa

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji treba da se otvori što je moguće šire i da obuhvati što je moguće više najreferentnijih institucija i posebnih organizacija i građanskog društva i nevladinog sektora.

Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji počinje danas. Svoje mišljenje na prvom okruglom stolu izneće više od 40 profesora pravnih fakulteta. Debata počinje u 10 sati u Palati “Srbija”, a koji su stavovi pravnika o rešenju za Kosmet, čuće ministarka pravde Nela Kuborović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.Gostujući u Dnevniku RTS-a, jedan od članova grupe je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da onako kako je i najavljeno unutrašnji dijalog treba da se otvori što je moguće šire i da obuhvati što je moguće više najreferentnijih institucija i posebnih organizacija i građanskog društva i nevladinog sektora ali i institucija koje imaju značajno mesto i ulogu u kreiranju realnog ambijenta i budućnosti Srbije.”Pravni fakultet je preuzeo na sebe u ovom trenutku prvi korak, otvorio je dijalog i dobro je da se najeminentniji profesori pravnih fakulteta nađu na jednom mestu i na jedan krajnje otvoren način razgovaraju o jednom vrlo delikatnom i osetljivom pitanju”, rekao je Odalović.

Govoreći o dinamici dijaloga i o tome ko će sve učestvivati u njemu, Odalović kaže da treba da obuhvati što širi krug i pojedinaca i institucija, što znači da svoje mesto imaju i instituti koji se bave naučnim istraživanjima, kao što je Instutut društvenih nauka.Neko će moratri da sedne i da prođe kroz noviju srpsku istoriju. Ako se vratimo sedamdesetak godina unazad videćemo da smo imali određene dijaloge koje nismo ni videli ni osetili, smatra Odalović.”Prvi dijalog je bio 1945. godine kada je formirana autonomna oblast Kosova i Metohije, pa je 1963. godine postojao određeni dijalog kada smo imali ustavne promene pa smo došli do AP Kosova i Metohije, pa smo 1974. imali još jedna dijalog koji nas je izuzetno skupo koštao a to je kada smo dobili naziv AP Kosovo, kada je Metohija izbrisana, pa smo imali još jedan dijalog devedesetih godina kada smo pokušali da vratimo sve te okvire”, podsetio je Odalović.Prema njegovim rečima, nigde nismo imali neki dijlog koji se vodio na jedan način krajnje transparentan sa uključivanjem najšire javnosti – to su bili dijalozi koji su se vodili u krugu političkih struktura.”Ne treba bežati i od dijaloga medija. Zašto ne bi glavni i odgovorni urednici jednom seli, da popričamo i mi”, kaže Odalović.

Dijalog će biti transparentan i biće otvoren za medije, istakao je Odalović.

Bilo bi vrlo mudro da političke stranke same ako neće drugačije organizuju i oni svoje okrugle stolove, smatra Odalović.”Ne može da se gradi nikakva politika u ovom trenutku na negiranju i negaciji”, kaže Odalović, dodajući da to nije odgovoran pristup. Neke stranke kažu da neće učestvovati u dijalogu, što nije odgovorno, rekao je Odalović, ističući da je ovo prilika da se u javnoj, transparentnoj i stručnoj javnosti u ovom trenutku razgovara.”Svi državni zvaničnici izloženi su pojedinačno pritiscima i dijalog vodimo i sa Prištinom u Briselu, ali unutrašnji dijalog nam je falio i nadam se da će se u narednih nekoliko meseci uz dobru organizaciju doći do jednog uobličenog stava ali ne da bi bio unificiran nego kako koji segmenti društva gledaju na sve ovo”, rekao je Odalović.

Dijalog nije farsa nego relana potreba, zaključio je Odalović.

 

 

Izvor: RTS

 

Comments

Pročitaj još