• Početna>
  • Vesti>

Epidemija morbila; Teža klinička slika kod nevakcinisanih i mogućnost komplikacija

Proglašena je epidemija morbila na teritoriji Kosova i Metohije u srpskim sredinama , potvrdio je u intervjuu za Radio Kosovska Mitrovica Dr Aleksandar Antonijević, specijalista epidemiologije Zavoda za javno zdravlje u Kososvkoj Mitrovici.

Komplikacije morbila kod nevakcinisanih velike. U velikom procentu zapaljenje pluća, posledica i meningocefalitis. 

Odrasli nisu rizična grupa za širenje epidemije, mada mogu da obole ukoliko nisu imunizovani, kaže Antonijević i dodaje da su slučajevi prijavljeni od 15 meseci do lekara od 43 godine iz Kosova Polja.

Tokom vanredne imunizacije vakcinišu se deca koja nisu primila vakcinu i ona koja su nepotpuno vakcinisana, odnosno koja su primila jednu dozu.

Za sada je uzrastna kategorija za vanredno vakcinisanje ograničena po pravilniku  od 1.do 14.godine, ali to nije definitivno, kaže Antonijević. MMR vakcine ima dovoljno i svi vakcinalni punktovi su pokriveni.

Posledice nevakcinisanja su velike, imunitet posle primljene vaccine traje od 7 do 10 godina,a deca koja dobiju morbile,a imunizovana su to bude blaža forma bez komplikacija, dok deca koja nisu primila nijednu dozu vaccine, bolest je znatno teža I komplikacije su u velikom broju slučajeva, kaže Dr Antonijević.

Na naše pitanje šta su komplikacije on kaže da može doći do u velikom procentu do zapaljenja pluća, meningocefalitisa itd.

Nakon preležanih morbila stiče se trajni imunitet.  Intervju sa Dr Aleksandrom Antonijevićem možete čuti ovde

 

Comments

Pročitaj još