Imenovane sudije i tužioci iz nevećinskih zajednica

Među potpisnicama tog pisma je i Hrvatska, piše “Jutarnji list”, koji navodi da je uvid u pismo imao briselski portal “EUobserver”.

Osim Hrvatske, pismo koje je poslato pre desetak dana potpisala su ministarstva spoljnih poslova Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije.

Tači je nakon što su sudije i tužioci dali svoje izjave čestitao svim novim tužiocima i sudijama, pružajući im podršku u njihovom svakodnevnom radu.

On je rekao da dekretiranje sudija i tužilaca iz nevećinskih zajednica u potpunosti predstavlja multietničku prirodu Kosova, kaže se izmedju ostalog u saopštenju pokrajinskog predsednika Hašima Tačija.

Prema njegovom mišljenu, Kosovo je konstantno vršilo i vrši reforme u sudskom i tužilačkom sistemu, sa jedinim ciljem da sudski i tužilački sistem što bolje funkcionišu.

„Sudije i tužioci imaju veliku ulogu u životu građana, bez obzira na njihovu rodnu, rasnu, versku ili nacionalnu pripadnost“, dodao je Tači.

On je rekao da je na njihovim plećima velika odgovornost, za koju u potpunosti veruje da će znati da je nose, a građani naše zemlje će se osećati bezbednim i jednakim pred zakonom.

Sudski savet Kosova i Tužilački savet Kosova, u skladu sa njihovim ustavnim i zakonskim odgovornostima, smatrali su kao afirmativni postupak njihov predlog o povećanju broja sudija i tužilaca iz nevećinske zajednice, kao što je određeno Ustavom,  Zakonom za zaštitu od diskriminacije i Sporazumom o pravdi, koji je postignut u Briselu, 10. februara 2015. godine, a koji je nastavak sporazuma koji je ratifikovan od strane Skupštine Zakonom Br. 04/L-199.

Njihovo dekretiranje je jedna od afirmativnih mera koje institucije Kosova preduzimaju kako bi se postigla potpuna i efektivna jednakost pripadnika zajednica na svim životnim, ekonomskmi, društvenim, političkim i kulturološkim poljima.

Aktom davanja izjava  u potpunosti se sprovodi Sporazum o pravdi koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. godine.

Izvor: TV Most

 

Comments

Pročitaj još