• Početna>
  • Vesti>

Ambasador SAD-a Greg Delavi: Na dan izbora posmatraćemo biračka mesta

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi u intervjuu RTV KiM rekao je da očekuje fer izbore na dan izbora.

“Znam da će Centralna izborna komisija zajedno uz pomoć OEBS-a  na dan izbora raditi veoma naporno da osiguraju da su sprovedeni svi zakoni i propisi. Mogu da vam kažem da ću na dan izbora biti u različitim gradovima širom Kosova uključujući i grad sa većinskim srpskim stanovništvom. Moje kolege iz Ambasade biće na terenu i imaćemo 30-40 timova širom Kosova. Na dan izbora posmatraćemo biračka mesta, a uveče prebrojavanje glasova i naš cilj biće da osiguramo da se stvari odvijaju onako kako bi trebalo da se odvijaju i da niko ne vrši pritisak na članove biračkih odbora ili na birače na biračkim mestima”.

 

Na pitanje šta je sa Zajednicom srpskih opština I da li vidi spremnost Albanaca povodom ovog pitanja koje je veoma važno za srpsku zajednicu, američki ambassador kaže:

” Nastavljam da argumentujem i navodim razloge u prilog Zajednice opština sa srpskom većinom. Ona proističe iz Ahtisarijevog sporazuma od pre skoro deset godina.  Savršeno je opravdana i što više znate o njoj više uviđate  da je opravdana. Normalizuje okvir za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom i olakšava im da rade zajedno na pitanjima kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje gde je jezik važan element.  Smatram da će to biti dobro za kosovske Srbe i smatram da će to takođe biti dobro za ostale kosovske zajednice. Smatram da ovo pitanje već dovoljno dugo lebdi u vazduhu. Došlo je do dogovora i svakako podstičem Vladu i zajednice da počnu da rade na sledećem koraku, a to je izrada statuta za Zajednicu”.

 

Na pitanje kako vidi rešenje pitanja Trepče, ambassador SAD-a na Kosovu Greg Delavi odgovaea:

 “Smatram da je najvažnija stvar da svi prepoznaju da su dani Trepče kao   „ Jugoslovenskog dragulja“ završeni. Pitanje je kako Trepča može biti ekonomski održiva i kako može da služi zajednicama i radnicima u njenom okruženju. Svakako smatram da upravljački tim kosovskih Srba treba da bude uključen.

Nadam se da će sve interesne grupe, radnici, zajednice na severu i u južnim delovima Trepče biti uključeni u dijalog o tome šta će  se stvarno desiti sa njom i da će raditi na konstruktivan način u njenoj proceni sa poslovne tačke gledišta. Pomenuli ste ekonomski aspekt. Smatram da pitanju Trepče morate da priđete kao poslovnom ili ekonomskom pitanju naravno prepoznajući i to da postoji ogroman socijalni uticaj zbog svih zaposlenih. Međutim, ona mora da uspe kao kompanija. Znam da rešenje neće biti lako, ali mora da bude pravično i opaženo kao pravično i mora da uzme u obzir interese vlasnika, radnika koji rade tamo i zajednica u okruženju. Znam da postoje sposobni rukovodioci kako u severnim tako i u južnim delovima Trepče koji žele da vide rešenja i žele da vide da kompanija opstaje i prosperira i nadam se da će se to i desiti”.

Izvor: RTV KIM

Foto: SAD ambasada

Comments

Pročitaj još