U radnoj grupi za dijalog o KiM predstavnici svih ministarstava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, koga je vlada na današnjoj sednici imenovala za predsednika Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, kaže da će tek nakon sednice moći da govori o detaljima njenog rada.

“Vlada Srbije je formirala na jutrošnjoj sednici Radnu grupu koja treba da pruži tehničku i logističku podršku unutrašnjem dijalogu, a u nju su uključeni predstavnici svih ministarstvava, kako bi se direktnom komunikacijom pokrio što širi spektar društvenih institucija i grupa”, rekao je Đurić u izjavi za Tanjug.

Zadatak Radne grupe je da pruža podršku nadležnim organima, organizacijama i telima u procesu vođenja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, kao i da prati i koordinira aktivnosti koje nadležni organi državne uprave preduzimaju u procesu vođenja unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju vlade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je realno da sa predlogom za Kosovo i Metohiju izađe u martu sledeće godine.

“To će, dakle, biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana”, rekao je Vučić za današnje Novosti.

Inače, poziv za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji predsednik Vučić uputio je u julu sa obrazloženjem da je potrebno da svi zajedno pronađemo odgovor koji će biti trajan i i da ne bi, kako je rekao, taj teret ostavili potomcima.

“Imaćemo strpljenja da saslušamo sve, a onda ćemo biti hrabri da krenemo odvažno s nekim predlogom koji ćemo predstaviti našem narodu”, rekao je Vuičić u petak na završetku Beogradskog bezbednosnog foruma.

Smatra veoma važnim da taj dijalog ima pravi sadržaj, “bez praznik reči i političkog marketinga”.

Zato je, kaže, i predložio unutrašnji dijalog da se građani u Srbiji izjasne o kosovskom pitanju, jer, kako je rekao, moramo da razgovaramo jedni sa drugima, da iznesmo zahteve i privedemo ih relanosti.”

 

 

Izvor: Tanjug

Comments