• Početna>
  • Vesti>

Savez za školski sport: Više od 3000 đaka učestvovalo u takmičenjima ove godine

Savez za školski sport više od 45 godina organizuje sportska takmičenja u opštinama Republike Srbije. Samo ove godine, u takmičenjima u Opštini Kosovska Mitrovica, uključujući i tradicionalni kros koji okuplja oko 2500 učesnika, učestvovalo je više od 3000 osnovaca i srednjoškolaca.

Organizovana su prvenstva u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, stonom tenisu i atletici. Plivanje streljaštvo i gimnastika su školski sportovi koji se, zbog nedostatka uslova, kod nas ne organizuju. U planu za narednu godinu je da se organizuje takmičenje u šahu za osnovce kao i polularni basket 3 na 3. U narednim godinama možemo očekivati da i tenis bude uvršten u školske sportove.

Da bi se stiglo do državnog takmičenja, takmičari moraju da pobede u opštinskom takmičenju, nakon toga se takmiče u okružnom takmičenju a poslednja prepreka je među-okružno takmičenje, gde se pobednici Kosovsko-mitrovačkog okruga takmiče sa najboljim ekipama iz Kosovskog okruga.

Pobednici državnih prvenstava stiču pravo da se takmiče na svetskom prvenstvu.

 

 

Međuokružno takmičenje u rukometu nije se održalo ove godine jer se u Kosovskom okrugu nije organizovalo takmičenje u tom sportu.

Što se tiče stonog tenisa i atletike, organizovana su otvorena prvenstva. Sve škole iz dva okruga pozvane su da pošalju svoje predstavnike na takmičenje, a pobednici otvorenih prvenstava bi se plasirali na republičko takmičenje.

Okružna i međuokružna takmičenja za svaki od ovih sportova organizovana su u jednoj od opština sa severa Kosova i Metohije.  Kosovska Mitrovica je domaćin košarkaškog turnira, u Zubin Potoku se organizuju rukomet i atletika, Leposavić dočekuje odbojkaše i stonotenisere dok se fudbal igra u Zvečanu. Troškove organizovanja ovih takmičenja snosi lokalna samouprava domaćina.

Lokalne samouprave opština pobednika snose troškove republičkih takmičenja.

Đaci iz kosovsko-mitrovačkog okruga predstavljali su nas uspešno, i prethodnih godina su kući donosili medalje sa republičkih takmičenja u fudbalu, košarci, odbojci kao i atletici.

Savez za školski sport se zahvaljuje školama, ustanovama, lokalnim samoupravama a naročito nastavnicima na pruženoj podršci.

 

 

Comments

Pročitaj još