Helt: Treba osnovati Asocijaciju srpskih opština

Ambasador Nemačke na Kosovu, Kristijan Helt, rekao je da je Kosovo preuzelo obavezu osnivanja Asocijacije opština sa srpskom većinom, a da Srbija mora da ispuni obaveze proistekle iz dijaloga u Briselu, prenosi RTK.

Novi nemački ambasador na Kosovu, Kristijan Helt, rekao je da kosovska strana treba da osnuje Asocijaciju srpskih opština, jer će to omogućiti integraciju srpske zajednice. Sa druge strane Srbija treba da sprovede postignute sporazume sa kosovom u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija. Formiranje Asocijacije opština sa srpskom većinom je deo sporazuma o poboljšanju odnosa između Kosova i Srbije koji je potpisan 19. aprila 2013.

„Naravno da treba osnovati Asocijaciju srpskih opština, u skladu sa kosovskim zakonima. Ovaj korak bi trebalo da omogući bolju integraciju unutar Kosova. Osnivanje Asocijacije srpskih opština je međunarodna obaveza, koju je Kosovo preuzelo da bi je sprovelo. U isto vreme, i Srbija je u obavezi da ispuni svoje zadatke proistekle iz dijaloga, kao što je na primer Sporazum o energetici“, rekao je nemački ambasador za medije.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, je rekao da Asocijaciju opština sa srpskom većinom treba formirati ali da će to biti učinjeno u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda. Ustavni sud je decembra 2015. neke tačke sporazuma proglasio neusklađenim sa Ustavom.

Najveća opoziciona partija, Pokret samoopredeljenje, kategorički je protiv Asocijacije srpskih opština. Poslanik ove partije, Aljbin Kurti, nekoliko puta je ponovio da je on protiv dijaloga sa Beogradom, ali ne i protiv dijaloga sa kosovskim Srbima.

„Asocijacija srpskih opština je projekat sličan Republici Srpskoj unutar Kosova, prateći primer Bosne i Hercegovine. Za nas je to neprihvatljivo i nećemo dozvoliti da se to dogodi“, ponovio je Kurti.

Na okruglom stolu održanom ovog vikenda u Prištini od strane Foruma 2015, na kojem su učestvovale mnoge organizacije civilnog društva, govorilo se o „budućnosti dijaloga Kosovo-Srbija u novoj političkoj realnosti“. Na ovom forumu je konstatovano da nakon godinu dana stajanja u mestu, političke elite izgledaju spremne za nastavak. Ali, kako je rečeno na forumu, ovaj proces je bio praćen tenzijama na političkoj sceni Kosova i dijalog je kritikovan zbog nedostatka transparentnosti i nesprovođenja postignutih sporazuma, prenosi RTK.

Comments

Pročitaj još