Uspešna saradnja sa preduzećima na Kosmetu

U Prištini je organizovan treći po redu sajam poljoprivrede, na kome učestvuje oko 100 privrednika iz 34 kompanije iz centralne Srbije. Cilj je povezivanje sa preduzećima sa Kosova i Metohije i širenje tržišta.

U tri godine predstavljanja na sajmu poljoprivrede u Prištini, najmanje desetak preduzeća iz centralne Srbije našlo je svoje partnere na Kosovu i Metohiji.

“FMP Agromehanika”, “Floriva”, “Jumis”, “Nutriko”, “Biond”, neke su od kompanija koje su pronašle preduzeća za plasman svojih proizvoda na Kosovu.

Tanita Agjenela iz “Biohelt-a” iz Prištine kaže da su napravili prvi uvoz, pa sada čekaju da vide kako šta ide i šta je najinteresantnije za njihovo tržište.

“Naša specijalnost je zdrava hrana, specijalizovali smo se za organsku hranu, za proizvode koji su zamena za meso, imamo takozvani program super hrane, program hladno ceđenih ulja i većina te robe se nalazi ovde na tržištu, na Kosovu”, kaže Saša Đorđević iz niške firme “Biond”.

Semenska roba iz centralne Srbije zauzima važno mesto na kosovskom tržištu.

“‘Superior’ radi već desetak godina sa Kosovom, jako imamo dobru saradnju, mi uglavnom prodajemo semena svih vrsta paprika na Kosovu, pedsetak hiljada evra mi napravimo obrt na Kosovu”, kaže Ibaz Ukić iz “Superior-a” iz Velike Plane.

Privrednike centralne Srbije i Kosova i Metohije u poslednje tri godine povezuju dve privredne komore.

“Saradnja sa komorom Srbije treba da bude model i za ostale institucije i ovo je još jedan dokaz da biznis i poslovna saradnju su 100 koraka ispred politike u regiji”, kaže predsednik kosovske privredne komore Safet Grdžalia.

Da bi se privredna saradnja ojačala potrebno je otkloniti još neke barijere.

“Pogotovo kada se radi o veterinarskim sertifikatima za proizvode životinjskog porekla, meso, mleko i to je na nama sada i na novoj vladi, Privrednoj komori Kosova, PKS, da taj proces ubrzamo. Firme ovde čekaju, tako i proizvođači u Beogradu, Šapcu, Zrenjaninu, Nišu”, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Među članicama Cefta, preduzeća iz centralne Srbije su svojim proizvodima na tržištu Kosova i Metohije najzastupljenija, sa skoro 30 odsto. Robna razmena iznosi 450 miliona evra.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još