• Početna>
  • Vesti>

Posmatračka misija EU nadgleda lokalne izbore na Kosovu

Alojz Peterle, glavni posmatrač izborne posmatračke misije Evropske unije na Kosovu, i član evropskog parlamenta iz Slovenije, zvanično je pokrenuo misiju EU da posmatra izbore za skupštine opština i gradonačelnike 22.oktobra 2017.godine.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen konačni uzveštaj izborne posmatračke misije EU za parlamentarne izbore on je izjavio da nastavlja ulogu glavnog posmatrača u okviru nove misije EU, koja će većinom uključivati iste članove tima iz prethdone misije i imati isti format i metodologiju.

Glavni tim od osam izbornih analitičara EU će ostati na Kosovu sve do okončanja izbornog procesa kako bi sproveo sveobuhvatnu procenu. Mandat misije je da posmatra sve aspekte izbornog procesa i proceni u kojoj meri su izbori u skladu sa kosovskim zakonodavstvom, kao i međunarodnim i evropskim standardima za izbore,

U septembru, i kasnije bliže izborima pridružiće se glavnoom timu 20, odnosno 42 kratkoročna posmatrača iz različitih zemalja EU, kao i Norveške i Švajcarske, što znači da će biti ukupno 100 posmatrača.

Nakon izbora misija će izdati preliminarnu izjavuo svojim nalazima, a završni izveštaj zajedno sa preporukama za buduće izborne procese, biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Slika: eppgroup.eu

Comments

Pročitaj još