Predstavnik RU u OEBS-u:Ozbiljno shvatiti pretnje kosovskih politIčara

Kosovski političari nastavljaju napade na srpsku vladu i čak upućuju direktne pretnje da će ponoviti etničko čišćenje na Srbima koji žive u tom regionu, upozorava stalni predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Pretnje albanskih političara na Kosovu da će ponovo izvršiti etničko čišćenje nad Srbima koji žive na tom području treba da budu shvaćene ozbiljno, jer predstavljaju opasnost po regionalnu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Aleksandar Lukaševič.

“Kosovo je i dalje turbulentno. Iako su prošla dva i po meseca od izbora održanih 11. juna, lokalne stranke još nisu u stanju da oforme državne institucije, što govori da je veštački model takozvane države Kosovo potpuno neutemeljen”, izjavio je Lukaševič na sastanku Stalnog saveta OEBS-a, a prenosi ruska agencija Tas.

Lukaševič je ukazao da kosovske vlasti namerno raspiruju nacionalistička osećanja.

“Kosovski političari nastavljaju napade na srpsku vladu i čak upućuju direktne pretnje da će ponoviti etničko čišćenje na Srbima koji žive u tom regionu”, rekao je predstavnik Rusije.

Takve pretnje bi, kako je dodao, trebalo da budu shvaćene ozbiljno, jer su opasne po regionalnu bezbednost.

Lukaševič je pozvao misiju OEBS-a da pod hitno spremi oštar odgovor na takve izjave, i izrazio je očekivanje da najnovije “ratoborne” izjave albanskih političara na Kosovu neće ugroziti obnovljeni dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo EU.

“Još jednom pozivamo Brisel, koji deluje kao posrednik, da pojača napore kako bi Priština potpuno poštovala prethodno postignute sporazume, naročito one koji se tiču formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu”, izjavio je Lukaševič.

Predstavnik Rusije je, takođe, izrazio nadu da će sastanak između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Kosova Hašima Tačija, koji je 31. avgusta organizovala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, pomoći da se “ostvari pomak sa mrtve tačke po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština”, što su prištinske vlasti, kako je dodao, već sabotirale.

 

Izvor: RTS, Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."