Otvorena Studentska poliklinika u Kosovskoj Mitrovici

U Kosovskoj MItrovici danas je u sklopu Studentskog centra, otvorena unapređena Studentska poliklinika .
Objekat površine 250 metara kvadratnih podignut je u rekordnom roku od dva I po meseca. Za izgradnju poliklinike utrošeno je ukupno 15.700.000 dinara – devet miliona obezbedilo je Ministarstvo prosvete a preko sedam miliona su sredstva Studentskog centra.
Ova poliklinika koja sada ima optimalne uslove rada I potpuno novu medicinsku opremu visokog kvaliteta, zdravstveno će zbrinjavati oko 13.500 studenata Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ali i građanima koji budu zainteresovani.
Na poliklinici će ordinirati profesori Medicinskog fakulteta PU.
Pomoćnica ministra prosvete Vesna MAndić iskazala je zadovoljstvo što je objekat podignut u kratkom roku i što će i građanstvo osetiti konkretnu korist od Univerziteta.
“Ono što hoću da istaknem je da Ministarstvo prosvete posebnu pažnju posvećuje visokoškolskim ustanovama u ovom delu Srbije. Jako smo zadovoljni kako one sarađuju i sa ministarstvom prosvete i kakav doprinos daju visokom obrazovanju”, rekla je pomoćnica ministra i podsetila da je jedna od najvažnijih stvari koja se desila ove godine priključenje fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj MItrovici realizaciji akcionog plana Vlade za razvoj IT sektora.
Govoreći o značaju otvaranja poliklinike, Mandić je istakla značaj postojanja ovakve zdravstvene ustanove jer se time povećava kvaliteta svakodnevnog života i studenata i građana.
Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo I Metohiju Željko Jović rekao je da su deca i mladi prioritet svih nas a ovakve ustanove su na korist upravo njih koji jesu bedem odbrane srpstva, srpske države i srpskog nacionalnog interesa.
“Mi ćemo, još više i još jače, kao država biti prisutni na ovim prostorima. Nastavićemo da gradimo duplo više nego što smo gradili do sada, da pokažemo, da dokažemo koliko smo vitalni i koliko nam je čvrsta namera da ovde ostanemo i opstanemo – na samo kao narod već i kao država. Upravo ovo to dokazuje”, rekao je Jović.

Direktor Studentskog centra Priština- Kosovska MItrovica Jovo Popović kaže da je ponosan na ovaj objekat jer se životni uslovi studenata ovog Univerziteta iz dana u dan poboljšavaju i nimalo ne zaostaju za ostalim univerzitetima u zemlji.
“Izgradnjom ovog objekta pokazujemo da nam je zdravlje naše dece na prvom mestu. Ovde će se obavljati lekarski pregledi, laboratorijske analize, stomatološke intervencije što će mnogo značiti za svakodnsvicu studenata i podići celokupan studentski standard na viši nivo”, kaže Popović i dodaje da je iseljenjem poliklinike sa stare lokacije u domu broj 3, dobijen prostor za smeštaj još trideset studenata.
Studenti su zadovoljni i zahvalni.
“Ova poliklinika je najznačajnij stvar koja je mogla da se desi ovom gradu. Dobro je da negde student imaju prioritet jer oni održavaju ovaj grad, jer su oni grana egzistencije”, kaže Aleksandar Arsenijević, student druge godine Hemije na PMF-u.
Na poliklinici, biće pružana zdravstvena zaštita u oblasti opšte medicine, internističkih bolesti – kardiologije, ginekologije i stomatologije.
Pri poliklinici će funkcionisati i savetovališta kao mera preventivne medicine.

Comments

Pročitaj još