Bez konstituisanja Skupštine Kosova, šesti put

Skupština Kosova danas po šesti put nije uspela da završi konstituisanje.

Pobednička koalicija PAN je tokom nastavka sednice zatražila dodatne konsultacije za konstituisanje Skupštine.

Po prvi put, ova koalicija je priznala da nema dovoljan broj glasova (61) za izbor njihovog kandidata, Kadrija Veseljija, za predsednika Skupštine. Ova koalicija broji 59 poslanika.

„Treba nam još malo vremena, kako bi, pri konstituisanju Skupštine i formiranju Vlade, zemlja išla napred novom brzinom. Potrebno nam je još vremena, još koordinacije, ali smo veoma odlučni da se Skupština konstituiše“, izjavio je Enver Hodžaj iz Demokratske partije, ispred koalicije PAN. On je naveo da je potrebno „manje od dve nedelje, a više od 10 dana“.

Predsedavajući Adem Mikulovci rekao je da je dobro što su priznali da nemaju glasove ali podsetio da je ova koalicija već u nekoliko navrata tražila odlaganja i dodatne konsultacije. Mikulovci nije hteo da odgovori na njihov zahtev već je pozvao partije da se izjasne o tome.

Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja, kandidat za premijera ove partije, pozvao je PAN da predloži kandidata i da se vidi ishod glasanja.

„Sračunajte se i suočite se sa realnošću“, kazao je Kurti.

Sednica je u toku.

Kandidat PAN koalicije za premijera, Ramuš Haradinaj, izjavio je u sredu da su konsultacije i dalje u toku i da je moguće da će PAN pokrenuti inicijativu o formiranju sveobuhvatne vlade. On je da još uvek nema konkretnog sporazuma sa partijom Bedžeta Pacolija Alijansom za novo Kosovo, oko izbora predsednika Skupštine i nove vlade.

Poslednjih dana na Kosovu je bilo reči da bi Pacoli, koji je do sada bio u koaliciji sa Demokratskim savezom i Alternativom, mogao da sa svojih četiri poslanika pruži podršku PAN-u. I ova koalicija protivi se Veseljijevom izboru.

 

Izvor: RSE

Comments

Pročitaj još